Thuis in uw branche
Bekijk de IT-kringen

Cybersecurity en Privacykring 2024

Dynamisch platform voor kennisoverdracht en uitwisseling van ervaringen tussen SRA-kantoren

Tijdens de bijeenkomsten van deze kring behandelt een deskundige praktische thema’s, wordt kennis gedeeld en worden ervaringen uitgewisseld.

Overzicht

Prijs SRA-leden: € 905,00
Prijs niet-leden: € 1080,00
Groepsgrootte: 30
PE-uren/punten:
AA/RA/RC 14
RB Algemeen 14
Bestemd voor: Accountant vennoot/medewerker, IT-auditor, IT-manager, Bedrijfsjuridisch adviseur
Leerdoelen:

Overall leerdoel:
Op de hoogte blijven van actualiteiten op het gebied van cybersecurity, AVG en informatiebeveiliging

Ik ben in staat om:

 • De AFM-principes voor informatiebeveiliging, cybersecurity en privacy te begrijpen en te vertalen in concrete stappen voor mijn kantoor om naar een hoger volwassenheidsniveau van beveiliging te komen;
 • Als verantwoordelijke voor informatiebeveiliging binnen mijn kantoor de belangrijkste actuele privacy- en cyberrisico’s in te schatten en op basis hiervan passende maatregelen te nemen;
 • Mijn functie als verantwoordelijke voor informatiebeveiliging, security en privacy beter uit te oefenen; mijn netwerk van collega security- en privacy-verantwoordelijken te onderhouden.

Danielle Janssen van Rumpt

Daniëlle Janssen – Van Rumpt

Manager Kringbijeenkomsten

E djanssen@sra.nl
030 656 60 60

Alle docenten

Inhoud

SRA organiseert een Cybersecurity en Privacykring, bedoeld voor IT-auditors, IT-managers en accountants/adviseurs met een professionele belangstelling voor security.

Cybersecurity en privacy zijn twee onderwerpen waar u niet meer omheen kunt vandaag de dag.  Ook als de IT van het kantoor is uitbesteed, blijft uw kantoor zelf verantwoordelijk voor informatiebeveiliging. Door regelmatig te sparren met collega kantoren en op de hoogte te blijven van actuele ontwikkelingen op het gebied van cybersecurity, AVG en informatiebeveiliging bent u beter in staat risico’s in te schatten en uw IT-leveranciers te beoordelen.

Tijdens de bijeenkomsten van deze kring wordt uitgebreid ingegaan op maatregelen en thema’s die moeten leiden naar een betere beheersing van de bedrijfsrisico’s. Kennisoverdracht en uitwisseling van ervaringen tussen kantoren staat centraal.

Er is gelegenheid om met de voorzitter (gastspreker) en collega’s van gedachten te wisselen over vraagstukken rond de thema’s. Ook kunt u cases uit uw praktijk over het onderwerp inbrengen. De bijeenkomsten zijn uitsluitend toegankelijk voor leden van de kring.

Tijden

 • Start altijd om 15.00 uur en eindigt om 18.00 uur
 • De bijeenkomst vindt online plaats via de virtual classroom

Programma

 • Actualiteiten wet- en regelgeving (april)
 • Security trends en ontwikkelingen (juni)
 • Security compliance – Grip op shadow-IT (september)
 • De impact van AI (november)
 • IT-inspiratiesessie (december)

Voordelen lidmaatschap

 • U bent verzekerd van deelname aan de kringbijeenkomsten
 • U heeft invloed op de keuze van de te behandelen stof
 • U kunt desgewenst een vervanger afvaardigen (als het onderwerp hierom vraagt)
 • U investeert 14 (AA/RA/RC) PE-uren per jaar*

*Ook in het kader van de NVPE is het belangrijk om uw vakbekwaamheid op peil te houden. Het volgen van deze actualiteitenbijeenkomsten past hierbij uitstekend (het aantal PE-uren hieraan besteed is een indicatie van de belasting).

Een jaarlidmaatschap kost voor het seizoen 2024 voor vijf bijeenkomsten € 905 (€ 181 per bijeenkomst). Indien u werkzaam bent bij een kantoor dat geen lid is van SRA betaalt u € 1080 (€ 216 per bijeenkomst).
Het kringlidmaatschap wordt jaarlijks automatisch verlengd.

Tony van Oorschot is voorzitter van deze kring en tevens informatiemanager en Privacy & Security officer bij SRA.

Locatie & Datum

online

Tijd & bijzonderheden: De bijeenkomsten van de Cybersecurity en Privacykring zijn online. Aanvang 15:00 uur, einde 18:00 uur (m.u.v. de IT-inspiratiesessie, deze bijeenkomst is centraal georganiseerd en vindt fysiek plaats). Beschikbaar
Wanneer: do 4-4-2024, wo 5-6-2024, di 10-9-2024, do 7-11-2024 en do 12-12-2024
Locatie: Virtual classroom in Utrecht / routebeschrijving
Cursuscode: AIKR38354

Programma

Actualiteiten wet- en regelgeving (4 april 2024)

De actuele punten met betrekking tot wet- en regelgeving worden besproken waaronder AVG, de nieuwe regels ten aanzien van NIS2 en de ontwikkelingen ten aanzien van AI. Wat betekenen de ontwikkelingen voor het kantoor en waar moet je op letten? Een praktische bijeenkomst met concrete handvatten. Na afloop kunt u direct met de opgedane kennis aan de slag.
Gastspreker: Jean Paul van Schoonhoven is Managing partner bij Legal2Practice.

Security trends en ontwikkelingen (5 juni 2024)

Het is inmiddels een vaste traditie: elk jaar reserveren we een bijeenkomst om uitgebreid te reflecteren op de actuele trends & ontwikkelingen met betrekking tot informatiebeveiliging, cybersecurity en privacy. Daarbij kijken we onder meer naar in het oog springende ontwikkelingen in de markt en in wet- en regelgeving. Wat is de impact hiervan op de accountancymarkt.
Gedurende het jaar verschijnen er tal van publicaties en resultaten van onderzoeken waaronder de ICT Benchmark 2024. Wat zijn opvallende publicaties en uitkomsten uit onderzoek waar u iets mee kunt. We kijken niet alleen terug, maar ook vooruit. Wat zijn de belangrijkste thema’s waarmee kantoren zich bezighouden en welke vraagstukken liggen er dan op tafel?
Gastspreker: Tony van Oorschot, Informatiemanager en Privacy Officer bij SRA

Security compliance - Grip op shadow-IT (10 september 2024)

Innovaties en nieuwe technologieën zorgen voor nieuwe uitdagingen op het gebied van IT-beheer en beveiliging. Het gebruik van online software en mobiele devices binnen het kantoor leiden tot een toename van shadow-IT. Het is zo gemakkelijk en handig om onafhankelijk van een locatie of device te kunnen werken en tegelijkertijd bestanden met je collega’s te kunnen delen. Of je gedownloade apps te gebruiken die simpelweg fijner werken.
Veilig werken en voldoen aan wettelijke eisen is voor kantoren een must en daarom belangrijk om grip te krijgen en te houden op shadow-IT. Maar hoe doe je dat nu? Wat zijn best practices? Tijdens deze bijeenkomst gaan we aan de hand van praktijkvoorbeelden uitvoerig in op wat er minimaal moet worden gedaan en waar de grootste risico’s liggen voor het kantoor als het gaat om AVG en privacy. Daarnaast bespreken we welke andere wet- en regelgeving inmiddels relevant is geworden voor het accountantskantoor en hoe dit moet worden geïnterpreteerd.
Gastspreker: Cees van der Wens, Lead auditor ISO 27001/NEN 7510 bij AVG Compleet, consultant, trainer en auteur

De impact van AI (7 november 2024)

De bijeenkomst staat in het teken van de impact van AI op het securitylandschap van het kantoor. Welke tools zijn (relatief) veilig om te gebruiken? Hoe richt je security in? Wat zijn de belangrijke punten van aandacht, do's en don'ts?
Gastspreker: n.n.b.

IT-inspiratiesessie (12 december 2024)

Zoals elk jaar sluiten we het kringjaar af met een gezamenlijke fysieke bijeenkomst van alle IT-kringen (naast de Cybersecurity en Privacykring zijn dat: IT-kring, IT-managementkring en de IT-auditkring). Deze bijeenkomst vindt plaats bij Miele Experience Center te Vianen. De invulling van het programma wordt op een later moment bekend gemaakt.
Gastspreker: n.n.b.

Docent(en)

Cees van der Wens

Cees van der Wens

Cees van der Wens is Lead auditor ISO 27001/NEN 7510 bij AVG Compleet, consultant, trainer en auteur.