Sla menu over
Thuis in uw branche

Verkorting aanvragen

Ben je al langer werkzaam voor een accountantskantoor? Dan is verkorting aanvragen voor jou misschien een mogelijkheid!

Wanneer verkorting aanvragen?

Wanneer je ten minste vier jaar relevante werkervaring hebt opgedaan in de vijf jaren direct voorafgaand aan de praktijkopleiding, kan 1 jaar verkorting van de praktijkopleiding worden aangevraagd. In het geval er minstens acht jaar relevante werkervaring is opgedaan in de jaren direct voorafgaand aan de praktijkopleiding, kan verkorting van 2 jaar worden aangevraagd. 

Onder relevante werkervaring verstaan we werkzaamheden die binnen een accountantskantoor hebben plaatsgevonden. De opgedane werkervaring bij deze werkzaamheden dienen onder toezicht van een accountant (AA of RA) te hebben plaatsgevonden. Deze accountant is ook de referent, welke de periode van werkervaring die ingebracht wordt bij het verkortingsverzoek, moet accorderen. Werkzaamheden opgedaan bij een administratiekantoor of binnen het bedrijfsleven kunnen niet in aanmerking worden genomen voor een verkortingsverzoek.

Hoe kan verkorting worden aangevraagd?

Een verkortingsverzoek dient binnen zes weken na aanvang van de praktijkopleiding te worden ingediend voor de juist- en volledigheidscheck. Dien je jouw verkortingsverzoek later dan zes weken na aanvang in, dan start je ook later met je praktijkopleiding. Het verkortingsverzoek bestaat uit een schriftelijk stuk in combinatie met een mondeling assessment. Het schriftelijk stuk bestaat uit een aanvraagformulier en referentieverklaringen. Een verkortingsverzoek kan worden ingediend in de Elektronische Leeromgeving (ELO), waar je ongeveer twee weken vóór de bij het inschrijfformulier aangegeven startdatum, toegang toe krijgt.

Het mondeling assessment wordt ingepland nadat de schriftelijke aanvraag voor verkorting door het Stagebureau is beoordeeld in de ELO. Wij checken of je aan de voorwaarden voldoet en of je aanvraag compleet is. Daarna wordt het verkortingsverzoek doorgezet naar een verkortingsbeoordelaar, waarmee jij en je praktijkbegeleider ook het assessmentgesprek zullen voeren.

Indien aan de hand van jouw schriftelijke aanvraag je niet aan de basisvoorwaarden voldoet, wordt de aanvraag afgewezen. Indien de aanvraag niet juist of compleet is, ontvang je het verzoek om jouw aanvraag aan te vullen. Binnen een periode van twee weken mag je jouw verkortingsverzoek nog maximaal twee keer aanvullen als wij hebben geconstateerd dat verzoek niet juist of volledig is.

Binnen zes weken na indienen van het schriftelijke verzoek, plannen wij het mondelinge assessment in. Jij en je praktijkbegeleider ontvangen hiervoor een uitnodiging. In die uitnodiging staat ook wie er bij het gesprek aanwezig zullen zijn en wat er wordt verwacht tijdens het assessmentgesprek. 1 week na het assessmentgesprek hoor je of de verkorting wel of niet is verkregen.

Het vervolg

Met het indienen van jouw verkortingsverzoek is jouw praktijkopleiding gestart. De praktijkopleiding start met een oriëntatiefase en moet worden afgesloten met het indienen van je Persoonlijk Ontwikkel Plan (POP) bij de beoordelaar. Het POP moet binnen vijf maanden worden ingediend.  Tijdens de oriëntatiefase voer je de nulmeting uit, woon je een introductiebijeenkomst bij, breng je de sleutelfiguren in kaart en voer je misschien al een eerste intervisiegesprek. Bij het te laat indienen van je POP wordt de einddatum van je praktijkopleidingsjaar verschoven met de tijd van de overschrijding per maand, mits je je aantoonbaar hebt georiënteerd op jouw ontwikkeling. Je mag dus langer dan vijf maanden doen over de oriëntatiefase, maar het heeft wel invloed op de totale doorlooptijd van de resterende duur van jouw praktijkopleiding.

Kosten verkortingsverzoek

De kosten voor het verkortingsverzoek bedragen € 250. Aan het bijstellen van het verkortingsverzoek zijn geen extra kosten verbonden.

Verkorting en vrijstelling trainingen

Wanneer er 1 of 2 jaar verkorting verkregen is, worden de trainingen uit het verplichte trainingsprogramma uit jaar 1 van de praktijkopleiding vrijgesteld. Dat betekent dat er totaal nog 6 trainingen uit het geaccrediteerde trainingsprogramma gevolgd moeten worden. Ook de intervisies van jaar 1 vervallen.

Als er andere trainingen zijn gevolgd waarvan je kan aantonen dat die qua inhoud gelijk zijn (en er dezelfde CEA eindtermen zijn behaald) als trainingen uit het verplichte trainingsprogramma van jaar 2 of 3, dien je hier zelf de bewijslast voor aan te leveren.

Als deze trainingen zijn gevolgd bij een niet-geaccrediteerde aanbieder, dan moet er een apart vrijstellingsverzoek ingediend worden via een aanvraagformulier. Er zijn ook kosten (€ 80,-) verbonden aan het beoordelen van dit aparte vrijstellingsverzoek.

Als de trainingen gevolgd zijn bij een geaccrediteerde aanbieder, dan hoeft dit niet meegenomen te worden in het verkortingsverzoek en kunnen de certificaten in de ELO worden geüpload. Certificaten kunnen tot 2 jaar na datum worden ingebracht. Een overzicht van geaccrediteerde aanbieders is hier te vinden.

Contact

Team Stagebureau

SRA-Stagebureau
E stagebureau@sra.nl
T 030 656 60 60