In gesprek met Stolwijk Kelderman over de kracht van samenwerking bij innovaties
In de accountancy gaan de veranderingen snel: denk aan het thema duurzaamheid en in het bijzonder de duurzaamheidsrapportage, die binnen zeer korte tijd een grote invloed heeft gekregen op zowel de praktijk van kantoren als die van hun klanten. Om snel en adequaat mee te kunnen bewegen met wat er verwacht wordt, kan het slim zijn om verder te kijken dan traditionele werkmethoden. SRA sprak met Anouk Spijkers, accountant en CSRD-specialist bij Stolwijk Kelderman. Het kantoor startte een samenwerking met Robin Good om hun klanten mee te nemen in alle nieuwe ontwikkelingen.
Dit gesprek vindt plaats ter gelegenheid van het SRA-Jubileum, dat volledig in het teken staat van 'samen innoveren'. Wil je inspiratie opdoen van andere kantoren of je netwerk vergroten? Schrijf jezelf en je collega’s dan in voor onze viering op 10 december 2024 via: SRA.nl/jubileum.
Anouk Spijkers is sinds twee jaar werkzaam bij Stolwijk Kelderman, een middelgroot kantoor met vier vestigingen in het oosten van het land en onderdeel van Stolwijk Kennisnetwerk. Daarnaast is zij als examinator betrokken bij de Post-Masteropleiding van Tilburg University.
De blik vooruit
"Het vakgebied wordt door ontwikkelingen alleen maar interessanter. Ook voor de nieuwe generatie, die wil werken voor bedrijven die impact maken en duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Dat was voor mij eigenlijk ook een belangrijke reden om bij Stolwijk Kelderman aan de slag te gaan. Hier is oog voor de mens en de wereld en krijg ik de ruimte om bijvoorbeeld als CSRD-specialist mijn collega’s en onze klanten te ondersteunen. Daarvoor is het goed om met elkaar en met bedrijven in gesprek te blijven. Als accountants zijn we gewend om achteruit te kijken, naar hoe bedrijven het hebben gedaan. Bij Stolwijk Kelderman willen we onze blik juist naar voren richten en samen met de klant naar een duurzame en toekomstgerichte bedrijfsvoering streven," vertelt Anouk.
Met die blik op de toekomst investeert Stolwijk Kelderman onder meer in efficiëntere werkprocessen en wordt gekeken hoe werkzaamheden slimmer kunnen worden aangepakt. Noodzakelijk, vindt Anouk: "Niet alleen omdat de arbeidsmarktkrapte z’n tol begint te eisen, maar zo kunnen we ook expertise voor de CSRD vrijmaken en inzetten waar dat het hardst nodig is."
Uitwisseling van verschillende perspectieven en expertises biedt diepgang
"De wereld verandert en dat vraagt om een andere, meer innovatieve blik,” vervolgt Anouk. “En laten we eerlijk zijn, dat is soms een opgave voor onze vrij conservatieve branche.” In antwoord op de vraag hoe onze branche innovatie het beste kan aanpakken, antwoordt ze: “Innoveren is niet iets wat je alleen doet. Het vraagt om verschillende perspectieven en expertises. Alleen door van elkaar te leren kunnen we ons verder ontwikkelen."
Innoveren betekent dat je je kwetsbaar moet durven opstellen; openstaan voor de kennis en inzichten van anderen.
"Aan de andere kant betekent innoveren dus ook dat je je kwetsbaar moet durven opstellen; openstaan voor de kennis en inzichten van anderen. Je moet nieuwe werkwijzen durven ontdekken en toepassen; dat vergt ondernemerschap.” Door samen te werken met een breed scala aan specialisten en bedrijven vindt Anouk dat ze niet alleen haar eigen werk efficiënter kan doen, maar ook daadwerkelijk waarde kan toevoegen voor klanten. De uitwisseling geeft haar werk diepgang. “Vandaar ook dat in onze organisatie de kernwaarden samen, ondernemend, diepgang en kwetsbaar opstellen centraal staan."
Samen innoveren met collega-kantoren
Naast haar reguliere werkzaamheden is Anouk nauw betrokken bij het thema duurzaamheid. Zij houdt zich bezig met de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de impact daarvan op het bedrijfsleven. Anouk: “Ik zie duurzaamheid als een kans om dieper in gesprek te gaan met directie en bestuurders over hun langetermijnstrategieën. Zowel accountants als bedrijven zijn zoekende naar de manier waarop zij efficiënt en adequaat invulling kunnen geven aan de nieuwe verantwoordelijkheden. Reden voor ons om de samenwerking te zoeken met andere specialisten en samen op te trekken.”
Zo’n specialist vond Stolwijk Kelderman in Robin Good (een bedrijf dat organisaties begeleidt bij het praktisch integreren van duurzaamheid). "Samen ontwikkelden we een leerkring die CSRD-plichtige bedrijven de mogelijkheid biedt om gezamenlijk het CSRD-proces te verkennen en te begrijpen," vertelt Anouk. Daar heeft SRA-kantoor BonsenReuling zich inmiddels ook bij aangesloten en de derde leerkring staat op de planning. Elke leerkring bestaat uit meerdere sessies waarin uiteenlopende thema’s rond CSRD worden behandeld en waarmee bedrijven vervolgens zelf aan de slag gaan. "Het delen van inzichten en ervaringen tijdens deze sessies helpt om duurzaamheidsverplichtingen te concretiseren in de bedrijfsvoering."
Betrokkenheid van medewerkers
De kracht van de leerkringen zit volgens Anouk vooral in de betrokkenheid van een brede groep medewerkers die op basis van expertise bij bepaalde thema’s aansluiten. Deze wisselende samenstelling zorgt enerzijds voor brede input en anderzijds voor een sterk gedragen aanpak binnen de organisatie.
Die betrokkenheid van medewerkers bij het innovatieproces vindt Anouk heel inspirerend. Ze vertelt over de zelfsturende teams bij Stolwijk Kelderman en hoe deze structuur collega’s de vrijheid geeft om hun ideeën te delen. "Het is geweldig om te zien hoe collega’s met een praktische kijk op het werk waardevolle oplossingen aandragen,” zegt ze. “Iedereen heeft unieke inzichten die het hele team verder helpen. Dat zien we in de leerkringen ook gebeuren."
Menselijke creativiteit en samenwerking zijn de toekomst
Met de leerkringen wordt duidelijk dat innovatie veel meer een proces is dat succesvol wordt door samenwerking, gedeelde kennis en een gezamenlijke zoektocht naar verbetering. "Het delen van kennis en ervaringen met gelijkgestemden, zoals in ons geval met Robin Good en BonsenReuling, helpt om een breder scala aan perspectieven te integreren en best practices te identificeren. Zo kunnen we bedrijven beter ondersteunen in hun duurzame transformatie."
Voor Anouk gaan innovatie en duurzaamheid daarbij hand in hand: "We zien veel potentieel in digitalisering en AI, maar ik geloof dat menselijke creativiteit en samenwerking de sleutel zijn tot het optimaal benutten van deze technologieën; de sleutel tot écht verschil maken."
Tijdens ons jubileumevenement is er alle ruimte om met collega-kantoren in gesprek te gaan. We hopen je te verwelkomen op 10 december 2024. Meld je aan via: SRA.nl/jubileum.