Van Fintech, blockchain en CO2
Gisteren mocht ik op uitnodiging van de voorzitter van NOAB deelnemen aan de ledendag van deze collega-organisatie. Met 500 man en vrouw, afkomstig van 300 kantoren een zeer goed bezochte verenigingsdag. Daar mogen wij als SRA best jaloers op zijn!
Centraal thema van de dag was FinTech. Als innovatieve FinTechondernemer deed oud-staatsecretaris Willem Vermeend de aftrap. Naast zijn stellige constatering dat vanwege het huidige versplinterde politieke klimaat, geen veelomvattende belastinghervorming meer mogelijk is, gaf Vermeend de zaal drie trends én een aantal tips mee.
In de zich nu vormende Economie 4.0 is sprake van vergaande ontwikkelingen als digitalisering en kunstmatige intelligentie die -ook op korte termijn al- van wezenlijke invloed zullen zijn op onze werkzaamheden. Waar moeten we als het gaat om nieuwe technologie dan aan denken?
Volgens Vermeend is het een kwestie van 'follow the money': Waar investeren ondernemers en startups in? Internet of things, machine to machine; In allerlei sectoren, met allerlei toepassingen. Zo hoeven we binnenkort niet meer naar de dokter. Een armbandje meet 24/7 onze lichamelijke toestand en waarschuwt preventief daar waar nodig.Maar waar het meeste in geïnvesteerd wordt, is kunstmatige intelligentie. Toepassingen daarvan, gebaseerd op big data, zijn volgens Vermeend binnen 2 jaar beschikbaar voor onze sector.
De laatste FinTech-trend is gelegen in het thema klimaatverandering, waar het Akkoord van Parijs de basis voor legt. Wereldwijd wordt 13 biljoen dollar geïnvesteerd om de CO2-uitstoot te verminderen. Onze klanten zullen worden geconfronteerd met effecten daarvan: wanneer een onderneming geen goed CO2-profiel heeft, de ondernemer minder zal kunnen lenen, tegen een hogere rente. De CO2-heffingen, belastingen en verplichtingen van ondernemers bieden kansen voor onze sector. In het kader van vastlegging van niet-financiële informatie, integrated reporting.
Vanzelfsprekend stond ook hot-item 'Blockchain' op de agenda. Tijdens een van de deelsessie nam bezige bij op divers terrein Marloes Pomp de zaal mee 'in the world's leading software platform for digital assets'. Ik moet zeggen, Pomp is de eerste die mij het principe van blockchain naadloos kon uitleggen. Volgens de projectleider bij de overheid is het concept nog niet volwassenen genoeg om operationeel toegepast te worden. Binnen de overheid lopen nu zo'n 30 pilots, voor de eerste operationele toepassingen zullen we nog 5 a 6 jaar moeten wachten.