Thuis in uw branche

ANNA

  • Publicatiedatum: 11-4-2017

Vandaag een leuk AFM dagje: Naast het Adviserend panel ook een informeel overleg met de verantwoordelijken voor het toezicht op de accountantsdossiers.

Bij het Adviserend Panel kwamen wat donkere wolken overdrijven. Het IMF heeft namelijk de AFM getoetst. Zij kwam tot het oordeel dat de AFM het niet-oob-segment te veel op afstand toetst en niet intensief genoeg. Hier ligt voor ons wellicht behoorlijk wat werk aan de winkel. De Memorie van toelichting bij de Wta is desalniettemin duidelijk over de wenselijkheid van het toezicht zoals dat nu in de praktijk gaat. De AFM liet doorschemeren dat zij ook een voorkeur heeft voor de bestaande situatie.

Het daarop volgende informele overleg was vrolijk en geanimeerd. Verrassend was wel dat er een aantal keren werd gesproken over het feit dat de SRA ‘weer op schema zou liggen ten aanzien van de reviews’. Dit triggerde mij. Want dat beeld herken ik niet. SRA is altijd op schema geweest. Tot mijn verbazing werd er geciteerd uit de bijlage van de MCA-rapportage. Daar stonden namelijk het aantal uitgevoerde reviews van NBA en SRA opgetekend van de afgelopen periode. Onjuiste informatie, waarop we de Monitoring Commissie al eerder wezen.

Zo zie je maar weer. Als de bron betrouwbaar oogt, kunnen zomaar aannames ontstaan die voor waar worden aangenomen. Maar de verantwoordelijken bij de AFM kennen gelukkig ANNA (altijd navragen, nooit aannemen) ook. En konden we met de 'real facts' het beeld weer wegnemen.

Terug naar de overzichtspagina >>