Thuis in uw branche

Doorontwikkeling HT: meer differentiatie in toezicht

Eerder verschenen in ons ledenmagazine SRAadviseur

  • Publicatiedatum: 12-4-2021
Mobiel

De Belastingdienst gaat differentiëren in haar toezicht en stemt daarmee het toezicht af op het daadwerkelijke werk dat door de fiscaal dienstverlener is verricht. Horizontaal toezicht (HT) wordt hiermee interessanter voor ondernemers en hun fiscaal dienstverleners. Een lang gekoesterde wens van SRA is daarmee uitgekomen.

Bij horizontaal toezicht maken ondernemers, hun fiscaal dienstverleners en de Belastingdienst vooraf afspraken over fiscale vraagstukken en het indienen van aangiftes. Hierdoor krijgt de ondernemer meer zekerheid over zijn fiscale positie en is de aangifte van een betere kwaliteit. De algemene uitgangspunten daarbij zijn dat ondernemers en fiscaal dienstverleners blijven investeren in een robuust kwaliteitssysteem en in de werkrelatie met de Belastingdienst. Inmiddels heeft de Belastingdienst, in nauwe samenwerking met betrokken partijen, zoals SRA, HT verder doorontwikkeld. Hierbij de wijzigingen op hoofdlijnen op een rij.

Wat verandert er in het toezicht?

Met de doorontwikkeling van HT wil de Belastingdienst met differentiatie in het toezicht recht doen aan het werk dat een fiscaal dienstverlener levert. Wat verandert er in het toezicht? Ten eerste gaat voor middelgrote ondernemingen hetzelfde aangepaste toezicht gelden als voor het mkb. Binnen dat nieuwe toezicht differentieert de Belastingdienst op drie niveaus, er komen er dus twee bij, waarbij rekening wordt gehouden met het werk dat door de FD is gedaan.

Lees verder in de SRAadviseur

SRAadviseur maart 2021

Benieuwd naar andere artikelen uit de SRAadviseur?

Lees hier de gehele SRAadviseur