Aan de slag met Generative AI na Masterclass
Woensdag 3 juli jl. is in het kader van ‘10 jaar Nieuwbank' voor abonnees en redactie van de Nieuwsbank een gratis masterclass georganiseerd over Generative AI. Een mooi aantal deelnemers liet zich inspireren door Barend Emmerzaal, Digitaal Strateeg bij Creates, die deze masterclass verzorgde.
Nieuwsbank in ontwikkeling
Patricia Zwijgers, van het team Nieuwsbank, liet aan de hand van een tijdlijn zien hoe de Nieuwsbank zich de afgelopen tien jaar heeft uitgebreid en geïnnoveerd. Nieuwe tools zijn ontwikkeld, zoals het mogelijk maken van het (op)maken en verzenden van eigen nieuwsbrieven, en de RSS-feed om artikelen direct op de eigen site te tonen, eventueel in eigen look en feel. Saskia Sol-Vreeburg, eveneens van het team Nieuwsbank, vertelde vervolgens welke publicaties er op stapel staan, zoals het Regeerakkoord en de Special Miljoenennota 2025. Ook besprak ze in het kort welke thema’s extra aandacht hebben en houden dit jaar, zoals box 3, duurzaamheid en alles rondom de zzp’er.
Gen AI
Maar de aanwezige kantoren kwamen uiteraard met name voor de masterclass. Barend Emmerzaal liet op een interessante en interactieve manier zien waar we nu staan op het gebied van Gen AI. Hij besprak aan de hand van concrete voorbeelden uit de accountancybranche de mogelijkheden van nu, maar zeker ook de onmogelijkheden. De waarschuwing die hij gaf aan de deelnemers bij het gebruik van Gen AI: er staat soms gewoon onzin, dus check content altijd; Gen AI is ‘biased’, ingegeven door de mensen die het ontwikkeld hebben; er zijn dode hoeken, bepaalde kennis en data zijn soms niet voorhanden, waardoor deze simpelweg niet worden aangereikt door Gen AI. Maar, gaf hij aan: des te scherper en completer de prompt, des te betrouwbaarder de uitkomst zal zijn.
Praktisch stappenplan
Aansluitend besprak hij een praktisch stappenplan om aan de slag te gaan met Gen AI. In het kort komt het hier op neer: stel een aantal use cases op (waar ga/kan ik het voor gebruiken), stel persona’s vast (voor wie is de output bedoeld), selecteer de meest geschikte tools (zoals Chat GPT en Claude) en richt die tools goed in voor jezelf. Tot slot gaf hij nog een aantal slimme tips, zoals het vastleggen en archiveren van goede prompts en chats.
De reacties op de masterclass waren lovend. Het team van de Nieuwsbank kijkt dan ook terug op een inspirerende middag en een mooi moment om weer eens persoonlijk bij te praten met de aanwezigen.
Heeft u nog geen abonnement op de Nieuwsbank en heeft u belangstelling? Vraag dan een gratis online demo aan bij Sabrina Aldaibis (nieuwsbank@sra.nl); 030 656 60 60). Wij laten u graag alle mogelijkheden van de Nieuwsbank zien. U vindt hier ook meer informatie.