Sla menu over
Thuis in uw branche
  • Publicatiedatum:25-11-2022

Blockchain en fiscaliteit: wat moet u weten?

Eerder verschenen in ons ledenmagazine SRAadviseur

Al enkele jaren staan blockchaintechnologie en de daarmee samenhangende bitcoin en andere digitale ‘munten’ in de schijnwerpers. Met name de absurde en volatiele waardestijgingen van deze munt(en) trekken veel aandacht. Toch zou het voor de fiscaliteit een wijze les zijn om meer te weten te komen over de technologie achter deze munt, de zogenoemde blockchain, en de mogelijkheden die deze technologie kan bieden. Dit artikel beschrijft kort de techniek waarlangs in het bijzonder bitcoin functioneert en de eventuele fiscale gevolgen die aan het bezit van deze mogelijk zeer waardevolle digitale valuta kleven.

Bitcoin

Blockchain, zoals de naam al impliceert, is een reeks van ‘blokken’ waarin informatie is opgeborgen. Er is een aantal vormen van blockchain: publiek, privaat en een hybride vorm. De bitcoin blockchain is in feite een open register (publieke blockchain) waarin onder andere transacties in het netwerk worden gedocumenteerd.

Individuele checks

Een vergelijking kan gemaakt worden met reguliere banktransacties waarbij een persoon geld overmaakt naar een andere persoon. Daarbij geldt dat de adressen moeten kloppen, dat er voldoende saldo is en dat er een validatie van overdracht moet plaatsvinden. Al deze checks worden door een partij (de bank) uitgevoerd. Bij een bitcointransactie werkt dit anders. Een peer-to-peer-netwerk, een netwerk bestaande uit alleen gebruikers, voert deze checks individueel uit. De blokchain is daarmee een decentraal register. Onder meer Satoshi Nakamoto, pseudoniem voor de bedenker van de bitcoin, ziet hierin grote voordelen ten opzichte van een centraal register zoals we dat bij banken kennen.

Via de peers wordt de blockchain indirect geregeld, wat bij sommigen vragen oproept inzake de veiligheid van dit netwerk. Via ‘hash-beveiliging’ (een unieke 64-nummerige code per transactie) en een dubbele sleutel die voor iedere gebruiker uniek is, wordt de blokchain veilig gehouden voor invloed van buitenaf. Er is dus sprake van een drielaags beveiliging. 

Lees verder in de SRAadviseur

SRAadviseur november 2022

Benieuwd naar andere artikelen uit de SRAadviseur?

Lees hier de gehele SRAadviseur