Thuis in uw branche

Van de voorzitter: Meer vragen dan antwoorden

  • Publicatiedatum: 29-6-2020
Jan Zweekhorst

Wat voor type mens bent u, wanneer u voor lastige vraagstukken staat? Analyseert u alles door en door, zodat u zeker weet dat uw antwoord het juiste is? Of luistert u naar uw 'gut feeling' en laat u uw intuïtie de oplossing voor vraagstukken ingeven?

Nu Rutte en De Jonge bijna alle coronamaatregelen versneld versoepeld hebben, bevinden we ons met zijn allen in een bijzondere fase; een lastig breukvlak, waar veel vragen weinig antwoorden en daarmee lastige keuzes oproepen:

Visie gewenst

Hoe diep wordt de economische crisis en hoe kunnen we die zo goed mogelijk beantwoorden? Welke scenario's passen daarbij? Wat betekent dat voor mijn bedrijf? Komt er wel of niet een tweede coronagolf, en hoe kunnen we die het beste aanpakken? Weer via een landelijke lockdown of juist regionaal? Et cetera. Et cetera.

Juist in deze komende fase gaan we -zowel op landelijk niveau maar bijvoorbeeld ook binnen ondernemingen- ervaren waar goed leiderschap het verschil maakt. Ondertussen zie ik iedereen om mij heen even genieten van de nieuwe ‘ruimte’ die we nu hebben. We pakken het leven en ondernemen in de nieuwe werkelijkheid weer op. 

Goed ondernemerschap

Ondernemers proberen hun bedrijf weer op te starten en/of het seizoen te redden. Ambtenaren bij de Belastingdienst en de ministeries alsmede politici werken inmiddels ook weer aan andere zaken dan het Coronadossier. Het wetsvoorstel excessief lenen is ingediend, de invordering bij ondernemingen wordt weer opgestart en de voorgestelde aanpassing van box 3 geschrapt. 

Ook binnen SRA denken we na over hoe we met de figuurlijke nieuwe werkelijkheid kunnen en moeten omgaan. Vanuit het bestuur zijn we in gesprek met allerlei partijen om te werken aan de toekomst van onze kantoren. Niet alleen op bepaalde domeinen overigens, we nemen daar alle facetten van ondernemerschap in mee. Never waste a good crisis!

In de ogen kijken

Daarnaast bespraken we hoe we bij SRA willen omgaan met de nieuwe ruimte, in letterlijke zin. Veel vragen, veel meningen ook van wetenschappers, wat wel en niet 'gezond' is. We merken dat -sociale wezens als we zijn- steeds meer mensen toe zijn aan contacten zonder beeldscherm. Dus kiezen we er voor om bij kleine groepen weer te starten met fysieke SRA-bijeenkomsten op locatie.  

Ook hebben mensen weer behoefte aan écht contact met hun collega's. Dus openen steeds meer kantoren volledig, dat wil zeggen op anderhalve meter, hun deuren. Zo ook het SRA-bureau. Gezien de ervaren mogelijkheden die digitaal werken ook biedt, zal een efficiënte mix blijven bestaan van thuis en op kantoor werken. En zo maken we ons verder op voor het normale nieuwe normaal.

Wat betekent de uitbraak van het Coronavirus voor uw kantoor en uw klant? In ons uitgebreide Dossier Corona hebben we de belangrijkste informatie helder op een rij gezet.