Thuis in uw branche

Van de voorzitter: de handelsgeest is weer terug

  • Publicatiedatum: 10-7-2020
Jan Zweekhorst

De inflatie ging in juni naar 1,6%. Wat is duurder geworden, vroeg ik mij af? Het thuisfront wist het meteen. Koffie, met een prijsstijging van een dikke 35%! De handelsgeest is weer terug.

Waar vóór de coronacrisis bij een grote supermarktketen eerst € 2,99 voor 22 cupjes betaald moest worden, is dat nu voor 20 cupjes € 3,69. Dat is een prijsstijging van 35,75%. Is de koffieprijs zo sterk gestegen of ziet de supermarktketen een prachtig verdienmodel nu iedereen thuiswerkt? Die ene euro die je extra betaalt, lijkt weinig, maar supermarkten varen er wel bij: hier geldt de immer bekende formule FxM=EB oftewel futiliteit x massa is een enorm bedrag.

Kwartje van Kok

Van andere mensen hoorde ik dat sommige ondernemers, zoals kappers en horecaondernemers, een coronatoeslag rekenen. Dit in verband met extra kosten door de hygiënevoorschriften. Het zij de ondernemers gegund. Ben wel benieuwd of die opslag weer verdwijnt als de coronacrisis voorbij is. Het kwartje van Kok (toentertijd werd de accijns op brandstof verhoogd vanwege het tekort op de begroting) is ook hardnekkig gebleven.

Nooit echt in de fles geweest

Met een handelsgeest die gelukkig nooit echt in de fles is geweest, maken ondernemers vlak voor de vakantie de balans op. Het optimisme groeit weer, zo meldde het CBS, hoewel het wel per branche verschilt, maar dat is logisch. Dat optimisme bleek ook uit De SRA-Corona Barometer. Inmiddels is 29% van de deelnemers positief waar dat in week 1 van de crisis nog maar 3% was. Dat voelt goed.

Van digitaal naar een goede mix

Met dezelfde handelsgeest houden wij bij SRA ook de vaart erin als het gaat om belangenbehartiging en bijeenkomsten voor onze leden. Is het nodig dat we elkaar in de ogen kijken bij gevoelige zaken? Kunnen onze leden ook online aansluiten bij fysieke bijeenkomsten? Wat is de juiste mix, vragen we ons telkens af.

Met de AFM en NBA zijn we druk bezig met de uitwerking van het CTA-rapport, zodat we tot een goede werkwijze voor onze kantoren en het mkb komen. De Tweede Kamer wil direct na het zomerreces overleggen over het accountantsdossier. Intussen blijven we, in samenwerking met het ministerie van Financiën en de Belastingdienst, bezig horizontaal toezicht verder te ontwikkelen. Werkgroepen worden ingericht en opgestart.

Diffuus beeld

Over opstarten en omschakelen gesproken: scholen zijn net weer open om vervolgens meteen weer dicht te gaan met de vakantie voor de deur. De koffers worden gepakt, ondanks dat het toerisme een diffuus beeld geeft. Heel Europa is nagenoeg geel gekleurd (dit betekent dat er in die landen veiligheidsrisico’s zijn) en op sommige plekken worden de versoepelingen al teruggedraaid. Als er maar geen tweede golf komt. Laten we alle seinen op groen houden. Dat is nu de beste kleur.

Wat betekent de uitbraak van het Coronavirus voor uw kantoor en uw klant? In ons uitgebreide Dossier Corona hebben we de belangrijkste informatie helder op een rij gezet.