Van de voorzitter: aan de vooravond van het derde steunpakket
Het derde steunpakket voor ondernemers die zijn getroffen door de coronacrisis, is zo goed als klaar, zo schrijven de media. Wellicht vandaag – vrijdag 28 augustus – wordt het pakket gepresenteerd, anders volgende week. Dan staan wij met een SRA-team voor u klaar om een nieuwe Nieuwsbrief Corona te maken die u naar uw klanten kunt versturen.
Terwijl de witte rook van het derde steunpakket elk moment omhoog kan kringelen, kan een ondernemer op de valreep nog NOW 2.0 aanvragen (tot en met 31 augustus) en beginnen we aan de definitieve onderbouwing van de aanvragen voor NOW 1.0. Voor die aanvragen is een deskundige- dan wel accountantsverklaring nodig en dat betekent dat onze kantoren voor die verklaring guidance nodig hebben.
Zijn schaduw vooruit
Prinsjesdag werpt zijn schaduw vooruit. Ook dan werken die dag enkele SRA-kantoren en SRA gezamenlijk aan een nieuwsbrief en andere teksten voor u en uw ondernemers. Dit team werkt vanaf het publicatiemoment van de Prinsjesdagstukken om 15.00 uur bijna onafgebroken door – we slapen wel – aan de Special Miljoenennota. Die is dit jaar eenmalig door de bijzondere omstandigheden voor alle leden beschikbaar is. Vervolgens zal SRA ook zo snel mogelijk met een visiestuk komen over de plannen van het kabinet. Samenwerking die recht doet aan het motto van SRA: van, voor en door de leden.
Snelle koffie en Google Maps
Intussen zijn de eerste fysieke bijeenkomsten alweer achter de rug. Zelf mocht ik deze week mijn eerste cursus geven. Met toch een ander soort spanning reed ik naar de cursuslocatie. In de gangen en zaal was een waar verkeerssysteem geïntroduceerd, met strepen en pijlen. Je zou er bijna Google Maps voor nodig hebben. Maar na de eerste verbazing en gewenning blijkt het reuze mee te vallen. In ieder geval rustige pauzes, omdat de pauzes in de zalen verspreid zijn. Dus lekker snelle koffie en met je eigen groep de koffiecorner in, wel op 1,5 meter afstand natuurlijk.
Zijn ze er überhaupt nog?
Het online cursussen geven – zo’n beetje vanaf half maart – was in het begin behoorlijk wennen. Er kwam nogal wat bij kijken en daar hadden we nauwelijks ervaring mee. En als ik uit eigen ervaring als docent mag spreken: ik zag alleen een nagenoeg zwart scherm. Veel cursisten zetten de camera uit en ik vroeg me wel eens af of ze er überhaupt nog waren.
Nee, dan de fysieke training. Hoewel die nog vele beperkingen kent, is er wel meteen heel veel extra dynamiek. Ik proef ook duidelijk de sfeer en in één oogopslag zie ik of en bij wie bijvoorbeeld de concentratie verslapt. Kortom, de eerste training smaakt wat mij betreft naar meer. En dat hoorde ik ook van de cursisten en andere docenten.
Voor- en nadelen fysiek en online
Toch hebben we in de afgelopen maanden door het coronavirus geleerd dat ook veel online kan. Nu kijken we telkens naar de voor- en nadelen van fysiek en online en spelen we met maatwerk in op de behoeften van nu. Zo zien we verschillende fysieke bijeenkomsten, maar met de keuze om dezelfde training online te doen. Die keuze moet er zijn. 'One size fits all' past allang niet meer. Dat zie je ook terug in de aanpak van het bestrijden van het coronavirus.
Wat betekent de uitbraak van het Coronavirus voor uw kantoor en uw klant? In ons uitgebreide Dossier Corona hebben we de belangrijkste informatie helder op een rij gezet. |