Mag ik u een beetje wakker schudden over de CSRD?
Leg uw oor even te luisteren. Per 2023 wordt de duurzaamheidsrapportage CSRD verplicht voor grote bedrijven. Er zijn veel SRA-kantoren die die bedrijven als klant hebben, dat weten we al. De verplichte duurzaamheidsrapportage heeft ook gevolgen voor andere, kleinere mkb-ondernemers in de keten. Want die moeten mee in de slipstream van de grote ondernemingen.
Eerder berichtte BNR dat bijna driekwart van de Nederlandse bedrijven geen weet heeft van de CSRD (onderzoek KPMG). Hoe bereidt u zich voor op uw rol? Hoe kunt u uw ondernemers begeleiden? Want ik zie een grote rol voor onze leden. Daarom geef ik met een bevlogen collega, René Rademakers van Bureau Vaktechniek, een lunchwebinar op 17 maart over de CSRD, over wat de gevolgen zijn voor de kleinere mkb-bedrijven in de keten en de guidance die SRA de kantoren hierbij gaat geven.
CSRD in een notendop
In een notendop wat de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) wat de CSRD inhoudt. Voor welke bedrijven gaat deze verplichting gelden? Sowieso voor beursgenoteerde bedrijven – die moesten al verplicht over duurzaamheid rapporteren. Verder geldt de CSRD voor alle bedrijven die aan twee van de volgende drie criteria voldoen: meer dan 250 medewerkers, meer dan € 40 miljoen omzet en meer dan € 20 miljoen op de balans.
Al in 2022 voorbereiden
De invoering van de CSRD betekent dat grote bedrijven zich al in 2022 moeten voorbereiden op de rapportageverplichtingen over de milieu- en sociale impact van hun bedrijfsactiviteiten. Wat wordt de duurzaamheidsstrategie van die klanten van SRA-kantoren? Wat worden de duurzaamheids-KPI’s, hoe richten ze de processen in om die KPI’s te monitoren en hoe krijgen ze financiering om duurzaamheidsslagen te maken? En hoe wordt dat goed vastgelegd in het jaarverslag en hoe moet de accountant beperkte mate van assurance hieraan geven? Ik zie hier echt een grote rol voor onze leden.
CSRD-klanten in beeld?
Heeft u al in beeld of u klanten heeft die aan de CSRD moeten voldoen of moet u zelf als kantoor aan de CSRD voldoen? En heeft u al in beeld wie van uw klanten in de keten dicht tegen die CSRD-klanten aanschurken? Die groep en de andere bedrijven in de keten krijgen ook onherroepelijk te maken met (hogere) eisen rond duurzaamheid. Want je kunt als grootbedrijf niet aan je verplichtingen rond de CSRD voldoen als je de keten niet meeneemt.
Mijn kantoor heeft geen CSRD-klanten, maar ik heb wel al in kaart welke klanten hoog in de keten zitten. Denk daarbij aan de binnenvaart. Met deze klanten gaan we dit jaar onderzoeken hoe we op een goede manier de CO2-footprint kunnen rapporteren.
Brussel
Waarom komt de CSRD er? De verplichting komt vanuit de Europese Unie, als onderdeel van de grotere klimaatplannen van Brussel, de Green Deal. Doel is dat de CSRD voor belanghebbenden inzichtelijker maakt wat de kansen en risico’s zijn van de maatschappelijke en milieueffecten van bedrijven.
Lunchwebinar donderdag 17 maart
Heb ik u al een beetje wakker geschud? Wij als accountants moeten voor onze klanten met de CSRD aan de slag. Daarom vraag ik u: meld u aan voor het lunchwebinar CSRD op donderdag 17 maart van 12.30 tot 13.00 en hoor wat wij voor u gaan doen. Heeft u geen CSRD-klanten? Volg dan ook het lunchwebinar (geen kosten aan verbonden), want de verplichting raakt dus ook de strategie van de andere mkb-ondernemingen in de keten. We praten hier over de toekomstbestendigheid, ofwel de continuïteit van de ondernemer. Zien we u donderdag 17 maart?
Harry Marissen
Bestuurslid SRA