Sla menu over
Kwaliteit die verbindt
  • Publicatiedatum:17-12-2024

Horizontaal toezicht

Hoofdlijnen HT-overleg van 28 november:

Kantoor
  • SRA heeft eerder aangekaart dat we graag meer transparantie willen over hoe de standpunten van de kennisgroepen van de Belastingdienst tot stand komen (welke vragen legt een inspecteur bijvoorbeeld voor aan de kennisgroepen?). Deze kennisgroepen buigen zich over de uitleg en toepassing van een bepaalde wettelijke regel en de Belastingdienst beschouwt deze adviezen als bindend beleid. De Belastingdienst brengt deze kwestie nu in bij de verantwoordelijken van de kennisgroepen. Daarnaast willen we ook meer transparantie als het gaat om specifieke klantcasussen in het vooroverleg.
  • De Belastingdienst kwam eerder met het voorstel om ook de overdrachtsbelasting onder HT te brengen (nu geldt HT alleen voor de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, loonheffingen en btw). Dat heeft toen in een klein comité een vervolg gekregen (SRA, Alfa en de Belastingdienst). De wens van de Belastingdienst en ook de koepels om de overdrachtsbelasting ook onder HT te brengen, wordt nu verder uitgerold in een kleinere werkgroep.
  • BOR-trajecten duren erg lang. Dat komt omdat er naar veel aspecten van een bedrijfsopvolging moet worden gekeken. Er komt daarom een pilot om te kijken hoe zulke trajecten efficiënter kunnen lopen, bijvoorbeeld met één aanspreekpunt.
  • Processen vereenvoudigen: besproken is of bij niet-HT-kantoren de vele door de Belastingdienst opgevraagde stukken bij een aanvraag fiscale eenheid vennootschapsbelasting achterwege kunnen blijven, zoals bij HT-kantoren al gebruikelijk is. De Belastingdienst gaat kijken of dat mogelijk is.
  • De Belastingdienst meldt nog dat er veel opmerkingen zijn bij de aangiftes. SRA heeft gevraagd die opmerkingen te verzamelen, zodat fiscaal dienstverleners en hun koepels daar actie op kunnen ondernemen.