Sla menu over
Thuis in uw branche
  • Publicatiedatum:03-09-2024

Box 3 en villabelasting: controleren definitieve aanslagen IB/PVV (2021)

De Belastingdienst heeft aangekondigd dat aanslagen IB/PVV 2021 in verband met de driejaarstermijn definitief worden opgelegd vóórdat het formulier Opgaaf Werkelijk Rendement (OWR) gereed is. Is het nodig om bezwaar te maken tegen deze definitieve aanslag?

Geld

Box 3 en definitieve aanslagen IB/PVV 2021

De gevolgen van de 6 juni- en 14 juni-arresten worden momenteel nog onderzocht. Met name over de wijze waarop het werkelijke rendement in diverse situaties moet worden berekend, is verdere besluitvorming nodig. Helaas is het voor de Belastingdienst niet langer mogelijk om de aanslagen IB/PVV 2021 op te houden vanwege de wettelijke driejaarstermijn waarbinnen de aanslag moet zijn opgelegd. De Belastingdienst gaat daarom weer over tot het opleggen van die aanslagen.

De Belastingdienst stuurde op 21 en 22 augustus 2024 een brief waarin aangekondigd wordt dat de belastingplichtige de definitieve aanslag IB/PVV 2021 binnen een week ontvangt. In september verstuurt de Belastingdienst opnieuw dergelijke brieven.

Let op!

De Belastingdienst meldt dat door een fout bij 6.213 burgers een onjuist verjaringsmoment is toegepast. De termijn waarbinnen de definitieve aanslag 2021 moet worden opgelegd, verloopt nog niet eind 2024, maar door deze fout heeft de Belastingdienst nu toch al een definitieve aanslag opgelegd. Deze mensen krijgen zo spoedig mogelijk een aangepaste brief van de Belastingdienst.

Box 3-aanslag te hoog: geen bezwaar, maar herstel met formulier OWR

In de definitieve aanslagen IB/PVV 2021 is nog geen rekening gehouden met de recente box 3-arresten van de Hoge Raad. Het kan zijn dat de berekende box 3-belasting over 2021 daarom nog te hoog is. Zodra het formulier OWR gereed is, krijgen belastingplichtigen aan wie vanaf nu de definitieve aanslagen IB/PVV 2021 worden opgelegd, een brief met dat formulier. De verwachting is dat dit in de zomer van 2025 pas plaatsvindt.

Als men dat formulier invult en op basis daarvan blijkt dat de box 3-heffing over 2021 te hoog is geweest, krijgt men de te veel betaalde box 3-heffing terug. Het is niet nodig om daarvoor nu al bezwaar aan te tekenen. Een en ander blijkt uit de brief die de Belastingdienst voorafgaand aan de verzending van de definitieve aanslag IB/PVV 2021 aan de belastingplichtigen verstuurde.

Toch bezwaar tegen box 3?

Soms kan het wel nodig zijn om toch bezwaar aan te tekenen. Het is namelijk mogelijk dat de manier waarop de Belastingdienst het werkelijke rendement zal berekenen, discutabel is. Als men niet tijdig bezwaar heeft aangetekend tegen de definitieve aanslag IB/PVV 2021, is het vermoedelijk niet mogelijk om meer box 3-heffing over 2021 terug te krijgen dan volgens het formulier OWR en de berekeningswijze van de Belastingdienst.

Als men daarom de mogelijkheid open wil houden om tegen de berekeningswijze van de Belastingdienst in bezwaar te komen, is tijdig bezwaar nodig. SRA roept op om prudent te zijn bij de keuze om bezwaar in te dienen. Doe dit bijvoorbeeld niet bij mensen met alleen spaartegoeden of bij mensen wier werkelijke box 3-inkomen hoger is dan volgens de wettelijke regeling.

Bezwaar bij betwisten andere onderdelen

Uiteraard is het ook van belang tijdig bezwaar aan te tekenen als men het met andere onderdelen van de aanslag niet eens is. Ondanks het feit dat de Belastingdienst de box 3-belasting automatisch vermindert als dat nodig is volgens het formulier OWR, moet u de aanslagen IB/PVV 2021 van uw klanten ook op andere onderdelen toch goed beoordelen en nagaan of het verstandig is tot behoud van rechten bezwaar aan te tekenen. Dit geldt uiteraard voor alle aanslagen IB/PVV die u voor klanten ontvangt, dus ook voor aanslagen over eerdere of latere jaren.

Meer informatie over box 3 vindt u ook in het Dossier box 3 op de website van SRA.

(Potentiële) procedures EVRM/VWEU

In opinies en columns in kranten en de literatuur en (lopende) jurisprudentie komt soms de vraag op of een (onderdeel in een) bepaalde regeling mogelijk strijdig is met het Europees verdrag voor de rechten van de mens (EVRM) of het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU). SRA heeft een aantal van deze (potentiële) procedures in de Signalering Verzameling (potentiële) procedures EVRM/VWEU verzameld. Hiermee wil SRA de leden informeren over onderwerpen waarover mogelijk discussie inzake strijdigheid met het EVRM of het VWEU zou kunnen bestaan. Zonder hierin compleet en uitputtend te willen en kunnen zijn, hoopt SRA de leden hiermee in ieder geval op de hoogte te brengen, zodat zij dit met klanten kunnen bespreken en zij in samenspraak met die klanten hierover beslissingen kunnen nemen. De rol van SRA blijft hierbij beperkt tot het informeren van de leden en de verwijzing naar opinies, columns, jurisprudentie en literatuur. SRA is niet betrokken bij eventuele procedures en kan ook geen uitspraak doen over eventuele kansen hierin.

Zijn bij u andere (potentiële) EVRM/VWEU-procedures bekend dan in de signalering opgenomen, dan kunt u deze melden bij vaktechniek@sra.nl. SRA zal deze (potentiële) procedures dan aan de signalering toevoegen.

Villabelasting

Een voorbeeld van een potentiële procedure is bijvoorbeeld de villabelasting in box 1. In de signalering zijn verwijzingen opgenomen naar een aantal opinies, columns en literatuur over de villabelasting uit het jaar 2023 en 2024.

SRA heeft momenteel geen model bezwaar- of beroepschrift voor de villabelasting. SRA heeft van enkele SRA-leden wel begrepen dat de Belastingdienst er kennelijk voor heeft gekozen om bezwaarschriften inzake de villabelasting aan te houden en over een beperkt aantal zaken te gaan procederen. Formeel heeft SRA hierover nog geen informatie ontvangen van de Belastingdienst of het Ministerie van Financiën. De gezamenlijke koepels vragen wel al geruime tijd aandacht hiervoor en hopen in september meer informatie te krijgen.

Tot dat moment is het verstandig om, indien een klant dat wenst, rechten veilig te stellen door het tijdig indienen van een bezwaarschrift. Dit kan onzes inziens vooralsnog met een beperkt bezwaarschrift, waarin u aangeeft dat de klant meent dat het berekende inkomen ter zake van de eigen woning in strijd is met het EP van het EVRM. U kunt daarbij dan aangeven dat u begrepen heeft dat een beperkt aantal procedures geselecteerd zal worden. In die context kunt u dan verzoeken om uitstel van verdere motivering van het bezwaar.

Let op!

Mocht de Belastingdienst dit niet accepteren, neemt u dan contact op met vaktechniek@sra.nl. Op dit moment heeft SRA nog geen terugkoppeling op dit punt van SRA-kantoren ontvangen.

Er staat ook een artikel over dit onderwerp voor u klaar in de SRA-Nieuwsbank, dé actuele informatiebron voor de klant van het SRA-accountantskantoor. Bent u lid van SRA en heeft u nog geen abonnement op de Nieuwsbank? Kijk dan hier voor meer informatie.