Sla menu over
Kwaliteit die verbindt

SRA-Expertgroep CSRD

Leer van de (gezamenlijke) dilemma's en 'lessons learned'
CSRD is een nieuw domein dat veel van onze tijd en aandacht vraagt. De CSRD-expertgroep is specifiek bedoeld voor SRA-kantoren die vanaf boekjaar 2025 beperkte zekerheid moeten afgeven over CSRD-rapportages en als kantoor voorop lopen. Als we de handen ineen slaan is dat niet alleen efficiƫnter, maar kunnen we ook van elkaar leren en samen beter worden in wat we doen. Met de kennis en ervaring uit de expertgroep doet u direct voordeel op voor uw eigen praktijk en kunt u zowel een voorsprong opbouwen voor uw eigen kantoor als de dienstverlening voor uw klant verstevigen.

Overzicht

Bestemd voor

Accountant vennoot/medewerker

Leerdoelen

Ik ben in staan om:  Dilemma’s te bespreken, successen te delen en met anderen oplossingen te bedenken.

Overall leerdoel: Duurzaamheidsassurance en -diensten verbeteren door kennis te delen. Uitbreiden van het eigen netwerk met specialisten.

Inhoud

De CSRD-expertgroep kent 4 bijeenkomsten in de periode september 2024 – mei 2025. Deze zijn bedoeld voor accountants en adviseurs die vanaf boekjaar 2025 beperkte zekerheid moeten afgeven over CSRD-rapportages, nu bezig zijn met de organisatie hieromtrent en kennis en ervaring willen delen.

Tijdens deze bijeenkomsten passeren diverse CSRD-vraagstukken de revue. Bijvoorbeeld: Welke advies- of assurancewerkzaamheden doen we in huis, en welke kunnen of moeten we uitbesteden? Wat levert samenwerking op? Hoe ziet het interne kwaliteitssysteem eruit? En wat zijn de ervaringen met het afgeven van beperkte zekerheid? Het bespreken van dilemma’s waar nog geen kant-en-klare oplossing voor is staat centraal en dat onderscheidt deze expertgroep van de opleiding met intervisie. De kennis die wordt gedeeld, dient voor SRA als input voor (door-)ontwikkeling van producten en diensten voor haar leden.  

Voordelen lidmaatschap

  • U bent verzekerd van deelname aan de vier expertbijeenkomsten
  • U heeft invloed op de keuze van de te behandelen stof en/of de mogelijkheid om een casus uit uw praktijk in te brengen
  • U kunt eventueel een vervanger afvaardigen
  • U maakt deel uit van een groep experts die voor dezelfde uitdagingen staan

Bijzonderheden
Ook in het kader van de NVPE is het belangrijk om uw vakbekwaamheid op peil te houden. Het volgen van deze actualiteitenbijeenkomsten past hierbij uitstekend (het aantal PE-uren hieraan besteed is een indicatie van de belasting).

Een jaarlidmaatschap kost voor het seizoen 2024/2025 voor vier bijeenkomsten € 460 (€ 115 per bijeenkomst). Bij de lagere prijsstelling is rekening gehouden met het ‘halen en brengen’-principe.
Na inschrijving volgt een intake om te beoordelen of deelname bij uw profiel past.
Het lidmaatschap wordt afgesloten voor 1 jaar en automatisch verlengd met 1 jaar tot wederopzegging met een opzegtermijn van 1 maand. Mocht u voor een bepaalde bijeenkomst liever een vervanger afvaardigen, dan is dat toegestaan. 

Locatie & Datum

Datum & tijd
De bijeenkomst van 19 september vindt plaats bij Hotel Vianen-Utrecht. De overige bijeenkomsten zullen plaatsvinden bij SRA te Utrecht. De bijeenkomsten starten altijd om 15:00 uur (einde: 18:30 uur). Aansluitend vindt er desgewenst een netwerkborrel plaats.
Cursuscode
VERM39014

Programma

19 september 2024

  • Dilemma proces: hoe scheiden we de verantwoordelijkheden op het gebied van toetsing, begeleiding en advies? Hoe begeleiden we het proces bij de klant, te beginnen met de opdrachtbevestiging?
  • Hotel Vianen-Utrecht (15:00 – 18:30 uur) met aansluitend een netwerkborrel 

11 november 2024

  • Dilemma Stakeholder assessment en dubbele materialiteit: hoe zorgen we ervoor dat we aan het eind van de rit (bij de controle) op een lijn zitten met de klant? Welke sectorspecifieke voorbeelden kunnen worden gedeeld en hoe wordt de beoordeling ingericht?
  • SRA Utrecht (15.00-18.30 uur, met aansluitend een netwerkborrel 

20 januari 2025

  • Dilemma organisatie: hoe zorgen we dat de organisatie klaar is voor CSRD? Subvragen op het gebied van: capaciteit, samenwerking, kwaliteitssysteem.
  • SRA Utrecht (15.00-18.30 uur, met aansluitend een netwerkborrel  

22 mei 2025

  • Dilemma (beperkte) controle/ beoordeling: hoe gaan we om met de beoordeling van de rapportage. Principle based of een werkprogramma? Indien principle based: op basis waarvan voeren we de dialoog over oordeelsvorming. Hoe beoordelen we de data?
  • SRA Utrecht (15.00-18.30 uur, met aansluitend een netwerkborrel

 

De groepen worden begeleid door:

Joke Rigter RA MSC, heeft 23 jaar ervaring als registeraccountant, bij Deloitte, EY en momenteel als partner ESG bij Qconcepts. De laatste 16 jaar heeft ze zich gespecialiseerd in duurzaamheid, zowel in adviserende als controlerende functies en als medeoprichter van het CSR Knowledge Center en de Climate Change & Sustainability Services van EY.  duurzaamheid, zowel in adviserende als controlerende functies en als medeoprichter van het CSR Knowledge Center en de Climate Change & Sustainability Services van EY. 

prof. dr. Dick de Waard RA, professor emeritus Auditing RUG, adviseur ESG Governance, reporting en Assurance en geruime tijd verbonden geweest aan EY Climate Change and Sustainability Services.

De inhoud van het programma kan op verzoek van de deelnemers worden aangepast. Met andere woorden: u als expert bepaalt waar we het over moeten hebben. Indien mogelijk gaan we in subgroepen uiteen van ongeveer dezelfde kantoorgrootte.

Docent(en)

Dick de Waard

Prof.dr. Dick de Waard

Prof. dr. Dick de Waard RA, professor emeritus Auditing RUG, adviseur ESG Governance, reporting en Assurance en geruime tijd verbonden geweest aan EY Climate Change and Sustainability Services.

Joke Rigter

Joke Rigter Msc RA

Joke Rigter RA MSC heeft 23 jaar ervaring als registeraccountant, bij Deloitte, EY en momenteel als partner ESG bij Qconcepts. Ze heeft ze zich gespecialiseerd in duurzaamheid, zowel in adviserende als controlerende functies en als medeoprichter van het CSR Knowledge Center en de Climate Change & Sustainability Services van EY.

Contact

Leonie Derksen

Leonie Derksen

Kennisregisseur duurzaamheid