Actualiteiten btw (jan/feb)
In deze bijeenkomst worden de laatste actualiteiten met betrekking tot btw uitvoerig behandeld. Wat is het belang van factuurvereisten? En hoe staat het met het nultarief op zonnepanelen, groente en fruit? Wat is het aftrekrecht van notarissen en wat is de plaats van dienst bij (digitale) congressen en seminars. Hoe zit het met samengestelde prestaties en wat valt er te zeggen over de samenwerking in de zorg, het onderwijs en de kinderopvang. Mag de btw voor goede doelen in aftrek worden gebracht? Uiteraard worden ook de toekomstplannen rond btw besproken. Tot slot wordt de recente jurisprudentie behandeld die voor de MKB-praktijk van belang is.
Gastsprekers: mr. Marja van den Oetelaar, partner bij 'Het BTW Advies Kantoor' te Naarden, mr. Aimée van der Paardt, partner bij 'Het BTW Advies Kantoor' te Naarden en mr. Marion Gerritsen, eigenaar van Gerritsen BTW Advies. Daarnaast is zij verbonden aan het bureau Vaktechniek fiscaal van SRA.
Actualiteiten loonheffingen (mrt/april)
In deze kringbijeenkomst komt onder meer het loonbegrip aan de orde. Dit heeft positieve en negatieve wijzigingen ondergaan. De fiscale voordelen voor inkomende werknemers (30%-regeling) worden steeds meer ingeperkt. Wat is de stand van zaken? En wat zijn de gevolgen voor zzp’ers en hun opdrachtgevers? De belastingheffing over aandelenopties wijzigt met ingang van 2023 en niet alleen voor startups. Deze wetgeving zorgt vooral voor hoofdbrekens op het administratieve vlak en bij grensoverschrijdende arbeid. Niet alleen aandelenopties staan in de belangstelling, maar ook de bredere werknemersparticipatie. De invoering van de wet toekomst pensioenen is uitgesteld naar in elk geval 1 juli 2023. De fiscale aandachtspunten voor dit wetsvoorstel mogen uiteraard niet ontbreken. Aan de hand van casusposities worden de onderwerpen besproken. Tot slot wordt ingegaan op de actuele jurisprudentie op het gebied van de loonheffingen.
Gastsprekers: drs. Peter Hoogstraten, landelijk vaktechnisch coördinator loonheffingen bij de Belastingdienst, dr. Frank Werger, eigenaar van Werger Fiscaal advies en dr. Ruud van den Dool, o.a. verbonden aan SRA-Vaktechniek.
Actualiteiten Vpb (april/mei)
De vennootschapsbelasting is volop in beweging. Wetswijzigingen, jurisprudentie en besluiten volgen elkaar in hoog tempo op. Daarnaast is er grote invloed vanuit de OESO en het Europese recht. Tijdens deze bijeenkomst wordt u op praktische wijze bijgepraat over de laatste ontwikkelingen. Wat is de VPB-positie van verenigingen en stichtingen. Met welke tarieven houdt u rekening en hoe zit het met de rechtsvormkeuze? Ook komen de ontwikkelingen op het gebied van concernfinanciering, deelnemingsvrijstelling en fiscale eenheid aan de orde. Aan de hand van de laatste ontwikkelingen wordt de verdere inhoud van deze bijeenkomst vastgesteld. Er is volop ruimte voor vragen en door de praktische insteek kunt u de opgedane kennis na afloop direct toepassen.
Gastsprekers: dr. Arthur Hofman, werkzaam als belastingadviseur bij STP Tax in Amsterdam en verbonden aan het Fiscaal Instituut van Tilburg University als docent en onderzoeker. mr. dr. Brenda Coebergh, senior Tax Manager bij PwC en docent Belastingrecht bij de Radboud Universiteit Nijmegen en dr. Harrie Bresser, werkzaam bij de Belastingdienst als inspecteur vennootschapsbelasting en maakt deel uit van de kennisgroep Belastingplicht. Is universitair docent Belastingrecht bij de Radboud Universiteit Nijmegen en auteur en redacteur van de NDFR, deel vennootschapsbelasting.
Actualiteiten schenk- en erfbelasting (juni/juli)
Estate planning blijft dynamisch, wat zijn de mogelijkheden en ontwikkelingen binnen het civiele huwelijksvermogens- en erfrecht? Aan de hand van jurisprudentie en casuïstiek wordt er in deze bijeenkomst o.a. aandacht besteed aan de gevolgen van jurisprudentie voor het finaal verrekenbeding, de voor- en nadelen van de tweetrapsmaking, de inbreng van schenkingen, wilsrechten in de praktijk en de wilsonbekwaamheid. Ook de ontwikkelingen met betrekking tot het levenstestament en huwelijkse voorwaarden mogen niet ontbreken.
Gastsprekers: mr. Johan van den Belt, verbonden aan Rabobank Randmeren en rechter-plaatsvervanger bij het Gerechtshof Noord-Nederland en mr. dr. Robert Helder, universitair docent en notarieel-juridisch adviseur bij Adjuncto Consultancy.
Actualiteiten formeel belastingrecht (sept/okt)
Kennis van het formele belastingrecht is inmiddels ook een vereiste voor de adviseur. Met welke aspecten krijgt u te maken? Aan de hand van de meest recente ontwikkelingen in wet- en regelgeving en jurisprudentie wordt er in deze kringbijeenkomst op praktische wijze stilgestaan bij diverse actualiteiten zoals o.a. de aansprakelijkheid en invordering, wwft, navordering en overige procesrechtelijke ontwikkelingen.
Gastspreker: mr. Anneke Nuyens, partner bij De Bont Advocaten in Amsterdam en mr. Annabel Vissers, advocaat bij De Bont Advocaten in Amsterdam.
Actualiteiten dga/mkb-praktijk in het familierecht (nov/dec)
Tijdens deze bijeenkomst wordt aandacht besteed aan de ontwikkelingen die voor de dga-praktijk van belang zijn. Welke preventieve adviesmogelijkheden c.q. aandachtspunten zijn er ter voorkoming van problemen bij scheiding of het einde van samenwonen? Waar moet u op letten en hoe kunt u hierop anticiperen? Daarnaast wordt ingegaan op de fiscale en juridische valkuilen die er voor partijen kunnen liggen bij invoering van het Wetsvoorstel Excessief lenen per 1 januari 2023. Uiteraard wordt ook de actuele en relevante jurisprudentie binnen het familierecht op praktische wijze besproken.
Gastsprekers: drs. Sander Schilder FM/RV is fiscalist, mediator en eigenaar van SANTAX fiscaal economen en mr. Alexander Labohm, senior raadsheer gerechtshof Den Haag.
Fiscale kring Eindejaarsseminar
(13:30 uur tot 16:30 uur op donderdag 14 december 2023)
Gastsprekers: dr. Ruud van den Dool, o.a. verbonden aan SRA-Vaktechniek en prof. dr. Stan Stevens, partner bij HVK Stevens Belastingadviseurs en verbonden aan het Fiscaal Instituut van Tilburg University.