Thuis in uw branche

Opgaaf Uitbetaling bedragen aan derden (UBD)

Praktijkhandreiking

  • Publicatiedatum: 29-4-2024

Over de renseigneringsverplichting opgaaf Uitbetaling Bedragen aan Derden (opgaaf UBD) voor het jaar 2022 zijn in 2023 veel vragen gesteld. Ter voorbereiding op de Opgaaf UBD 2023, met als deadline 31 januari 2024, zijn daarom de veel gestelde vragen en antwoorden over dit onderwerp verzameld in een praktijkhandreiking.

In hoofdstuk 2 is eerst een beschrijving van de regeling opgaaf UBD opgenomen, gevolgd door een aantal veel gestelde vragen en antwoorden in hoofdstuk 3.

Update 29 april 2024
De Belastingdienst heeft antwoord gegeven op door SRA gestelde vragen over de opgaaf UBD in btw-verlegd situaties bij een eenmanszaak met personeel en bij een eenmanszaak die arbeidskrachten inhuurt. In verband hiermee zijn vraag 3.11 en 3.12 geactualiseerd. 

Verder is in paragraaf 2.6 toegevoegd dat de Belastingdienst heeft aangegeven dat er in 2024, net als in 2023, geen automatisch handhavings- of boeteproces is ingeregeld voor de renseigneringsverplichting opgaaf UBD. De handhaving gebeurt op basis van maatwerk bijvoorbeeld als opzet wordt vermoed. 

Tot slot zijn de volgende twee vragen en antwoorden toegevoegd:

  • 3.17 Opgaaf UBD automatisch ROW in VIA?
  • 3.18 Gevolgen wijzigen vooringevulde ROW in WUO
Meer informatie alleen toegankelijk voor SRA-leden.   Registreer of Log in.