De impact van kunstmatige intelligentie: kansen en risico's
Kunstmatige intelligentie is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Onze smartphones zitten er bijvoorbeeld vol mee, en de financiële branche zet zelflerende systemen in als wapen tegen fraude. De mogelijkheden zijn talrijk, maar er zijn uiteraard ook gevaren. De crux zit hem in hoe we ons er als mens toe verhouden. Tijdens de SRA-Masterclass Strategie ging trendwatcher en technologie-expert Jarno Duursma in op hoe menselijke en kunstmatige intelligentie elkaar kunnen versterken.
Als Jarno Duursma het heeft over kunstmatige intelligentie (KI), dan bedoelt hij daarmee het concept dat software, apparaten en machines zelfstandig taken kunnen uitvoeren op een manier die de mens als 'slim' zou beoordelen, afgezet tegen de menselijke intelligentie. KI is niet langer speculatief, maar overal om ons heen aanwezig. We laten een deel van ons denkwerk over aan computers en dat biedt legio voordelen. Denk aan het razendsnel verwerken van enorme hoeveelheden data om inzichten te genereren en voorspellingen te doen, bijvoorbeeld over het gedrag en de behoeften van klanten.
De grootste winst van de afgelopen jaren zit volgens Duursma in 'machine learning', een vorm van KI die is gericht op het ontwikkelen van zelflerende systemen. "We voeden software met heel veel data; vaak een enorm aantal voorbeelden. Slimme software is nu in staat om van deze input en andere KI-systemen te leren om de eigen prestaties te verbeteren. Dit geeft KI-systemen extra slagkracht, maar deze kwalitatieve groeispurt beïnvloedt ook de manier waarop we omgaan met technologie en met elkaar."
SRAadviseur december 2021
Benieuwd naar andere artikelen uit de SRAadviseur?