Sla menu over
Thuis in uw branche

E-learning Het familiebedrijf: schenken en erven

Minimaliseer de belastingdruk bij schenken en erven
Het overdragen van een onderneming is hèt moment om uw klant fiscaal te begeleiden. Zorg dat u op de hoogte bent van de faciliteiten bij schenken en erven én beperk de belastingdruk.

Overzicht

Bestemd voor

Accountant vennoot/medewerker, Teamleider/Relatiebeheerder

Leerdoelen

Ik ben in staat om:

  • Mijn klant optimaal te adviseren over fiscale opvolgingsfaciliteiten voor het familiebedrijf en de belasting te minimaliseren.

Inhoud

Het overdragen van een onderneming is hèt moment om uw klant fiscaal te begeleiden. Zorg dat u op de hoogte bent van de faciliteiten bij schenken en erven én beperk de belastingdruk.

Als de ondernemer zijn (familie)bedrijf wil overdragen aan de volgende generatie, is het van groot belang dat u op de hoogte bent van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) in de schenkbelasting, de doorschuifregelingen (DSR) in de inkomstenbelasting en de faciliteiten in de invordering. Ook is het van belang te weten wat gebeurt met de onderneming als de ondernemer (onverwacht) komt te overlijden. Wat zijn de fiscale pijnpunten, hoe kan de ondernemer hier zich tijdig op voorbereiden en hoe kunt u adequaat en tijdig adviseren? Wat zijn de verschillen bij schenken en erven van een IB-onderneming en een BV?

In deze e-learning doorloopt u met onder meer een praktijkcasus de DSR in de inkomstenbelasting, de BOR in de schenk- en erfbelasting en in de faciliteiten in de invorderingswet.

  • Specifieke aandachtspunten voor het familiebedrijf
  • Fiscale faciliteiten bij schenking van een onderneming
  • Welke fiscale faciliteiten bij overlijden van een ondernemer?
  • De fiscale pijnpunten van DSR en BOR
  • Adviestips

Wilt u meerdere e-learning modules per jaar volgen? Bekijk dan onze aantrekkelijk geprijsde e-learning abonnementen. Of wilt u als kantoor meer e-learning in gaan zetten? Kijk dan naar onze kantorenabonnementen voor de mogelijkheden.

Datum & Tijd

Datum & tijd
U kunt zich het hele jaar inschrijven voor deze E-learning module.
Cursuscode
ELEC13111
Beschikbaar

Auteur(s)

Irene Kortekaas Steenvoorden

Irene Kortekaas-Steenvoorden RB

Irene Kortekaas-Steenvoorden RB is zelfstandig belastingadviseur en lid van het SRA Bureau Vaktechniek. 

Contact

Barbara Berben

Barbara Berben

Manager online leren