Thuis in uw branche

Branches

Branchedata en -kennis zijn van belang als u wilt adviseren over ondernemingsrisico’s en -kansen. Maar ook bij het controleren, risicogericht samenstellen en financiering. Branche-experts uit ons netwerk, binnen en buiten SRA, ontwikkelen deze kennis en duiding. Doe er uw voordeel mee!

Automotive

De automotivebranche staat voor grote veranderingen. Zo is er de groei van elektrisch rijden en de transitie van autobezit naar het delen van vervoersmiddelen. De auto wordt steeds meer een rijdende bron van data voor de autofabrikant, met alle uitdagingen van dien voor dealers en universele garagebedrijven.

Bekijk automotive branchekennis

Bouw

Ondanks het groeiperspectief voor de komende periode kampt de bouw met grote belemmeringen, zoals de spanning op de arbeidsmarkt en de schaarste aan grondstoffen. Het tekort aan materialen als gevolg van de hoge grondstoffenprijzen en schaarste aan grondstoffen zijn voor 15 procent van de bouwbedrijven de belangrijkste belemmering voor de activiteiten.

Bekijk bouw branchekennis

Detailhandel

Waar een deel van de foodsector (supermarkten, speciaalzaken) heeft geprofiteerd van de coronacrisis, staat bij ondernemers met een fysieke winkel in het non-foodsegment het water soms tot aan de lippen. Ook personeelstekorten, hogere kosten en verstoringen in de toeleveringsketen zijn remmende factoren.

Bekijk detailhandel branchekennis

Horeca

De horeca heeft het zwaar: huurverhogingen, hogere inkoopprijzen, hogere lonen, een gestegen energierekening,  personeelstekorten en belastingschulden uit de coronatijd die moeten worden terugbetaald. Hogere kosten zorgen voor meer margedruk en de verwachte prijsstijgingen zullen dat naar verwachting niet kunnen opvangen.

Bekijk horeca branchekennis

Industrie

Voor de industrie als geheel zijn de vooruitzichten positief. Ondanks alle tekorten en leveringsproblemen blijft de vraag sterk, mede door verdere digitalisering en verduurzaming. Wel staan de marges onder druk door hogere inkoop-, transport-, container- en energiekosten.

Bekijk industrie branchekennis

Zakelijke dienstverlening

De vooruitzichten voor de gespecialiseerde zakelijke dienstverlening als geheel zijn goed, mede dankzij de verwachte aanhoudende economische groei. Wel heeft de branche te maken met een aantal uitdagingen, zoals een tekort aan medewerkers en digitalisering.

Bekijk zakelijke branchekennis

Medische zorg

De medische zorg had voor de coronacrisis al te kampen met een personeelstekort. Een sterk werkgeversmerk en een strategisch personeelsbeleid met specifieke aandacht voor duurzame inzetbaarheid zijn onmisbaar. Duurzaamheid verdient ook focus in bredere zin, bijvoorbeeld de reductie van afval. Digitalisering en samenwerking dragen hieraan bij.

Bekijk zorg branchekennis

Transport en logistiek

De vooruitzichten voor de transport en logistiek zijn rooskleurig, ondanks de belemmeringen (vertragingen en hogere kosten, personeelstekorten) waar de branche mee wordt geconfronteerd. Duurzaamheid speelt een centrale rol, maar er zijn meer transities.

Bekijk transport branchekennis