Thuis in uw branche

Van de voorzitter: Mindf*ck

  • Auteur: Jan Zweekhorst
  • Publicatiedatum: 17-12-2020
Jan Zweekhorst

Excuseer mijn taalgebruik. Maar de balans van dit jaar opmakend kan ik niet anders concluderen dat corona 2020, ons ‘privé en zakelijk’ redelijk -op zijn zachtst gezegd- in verwarring heeft gebracht. Ik hoef u de voorbeelden niet aan te dragen, de impact van virus en maatregelen voelen we allemaal, elke dag.

Terugblikkend op ons verenigingsjaar, zoals we ook tijdens onze 46ste Algemene Ledenvergadering deden, kan ik gelukkig ook concluderen dat we gezamenlijk de schouders onder corona hebben gezet, en flexibel en wendbaar met allerlei onverwachte en nieuwe uitdagingen zijn omgegaan.

Vervreemdend

In dat kader waren de ALV en het fiscale eindejaarseminar ’s middags an sich al een noviteit: compleet digitaal. Wij, bestuur en sprekers op anderhalve meter van elkaar vanuit een leeg NBC in Nieuwegein, u achter het scherm. Zonder enige fysieke interactie.

Mijn eerste ALV als voorzitter mocht ik aftrappen met een verfilmde jaarrede vanuit het nieuwe SRA-huis in De Meern. We presenteerden een veelbelovende sneak preview -in januari 2021 volgt meer- van een onderzoek onder mkb-ondernemers, uitgevoerd door Markteffect. En strateeg en innovator Menno Lanting nam ons mee in de mogelijkheden van de digitale transitie. Het was een mooie SRA-dag.

Win win

Altijd mooi om te ervaren, zijn de resultaten die we -vaak in samenwerking met onze partners in de keten- behalen voor onze leden en mkb-ondernemers. Die stonden in dit zware, zakelijke jaar van omzetverlies, ingewikkelde noodmaatregelen, NOW1, 2 EN 3 en extra werk- en tijdsdruk nadrukkelijk centraal op de SRA-agenda.

Met een tijdig signaal en voorstel vanuit SRA om de schuldenoverzichten van ondernemingen eerder beschikbaar te stellen, kon de Belastingdienst begin december bekend maken dat er een passende oplossing voor ondernemers, fiscaal dienstverleners en de Belastingdienst kon worden gerealiseerd. 

Indringend beroep

Ook de begin deze week afkondigde lockdown, thuiswerken en de noodzakelijke beperking van contacten zorgen weer voor extra benodigde steun aan ondernemers en meer uitdagingen voor SRA-kantoren. Naast de reguliere jaarafsluitingen, de extra werkzaamheden in het kader van eerdere noodmaatregelen, staat immers ook nog nieuwe wet- en regelgeving per 1 januari 2021 voor de deur.

Zoals de wijziging in de overdrachtsbelasting en de daarvoor benodigde gang naar de notaris. De stijging naar 8% voor bedrijfsonroerende zaken, al dan niet in combinatie met de verwachte wetgeving excessief lenen, geeft aanleiding voor overdracht van de bedrijfsonroerende zaken. Daarom verzochten we staatssecretaris Vijlbrief om een eenmalig uitstel van drie maanden voor deze wijziging. En zo sluiten we december bijna af zoals die begon. Met een indringend beroep op de fiscale overheid.

Werkbare werkelijkheid?

En nu 2020 bijna gedaan is, kijken we voorwaarts. 2021 willen in ieder geval samen met u feestelijk en net even anders inluiden. Met een nieuwjaarsreceptie, via een betoverende livestream, voor u en uw gezinsleden. En met Victor Mids. Niet omdat we de mindf*ck van dit jaar willen voortzetten, maar juist om daarin verandering te brengen. Blokt u vrijdagmiddag 22 januari van 15.30 tot 17.00 uur in uw agenda? Ik ontmoet u dan graag.