Thuis in uw branche

Niets menselijks is ons vreemd

  • Auteur: Paul Dinkgreve
  • Publicatiedatum: 25-10-2017

Of het nu gaat om commissarissen, Raden van bestuur, accountants. Niets menselijks is ons vreemd. Sommigen vinden het niet fijn om op de vingers te worden gekeken, de meesten vinden het vervelend om op de vingers te worden getikt. Terwijl de wereld bol staat van transparantie en evaluatie. Hoe creëren we een omgeving die zo veilig is dat mensen op die posities met een open mind dit ondergaan?

Een vorm van transparantie en evaluatie in ons veld is de opdrachtgerichte kwaliteitsbeoordeling (OKB). Uit de rapportage van de AFM over de kwaliteit van de wettelijke controles bij de Big4 (juni 2017) blijkt dat de OKB geen c.q. nauwelijks effect heeft op de uiteindelijke kwaliteit. Dit kan twee dingen betekenen: of een OKB wordt niet goed uitgevoerd of de OKB is inhoudelijk niet geschikt om kwaliteit toe te voegen. Ook moeten we niet onderschatten dat het proces van de OKB cultuuraspecten kent. Een OKB uitgevoerd intern of extern, zou wellicht van invloed kunnen zijn op de effectiviteit van de beoordeling. 

Wat het ook zij, het betekent in ieder geval dat de opdrachtgerichte kwaliteitsbeoordeling qua vorm en inhoud tegen het licht gehouden moet worden. Dat zal door onze commissie Kwaliteit Vaktechniek opgepakt moeten worden. 

Terug naar de overzichtspagina