Thuis in uw branche
Contact / Reacties Uw eigen visie, suggesties, wensen of aanbevelingen zijn van harte welkom! Geef uw reactie

Fraude ver van ons bed? Echt niet

  • Auteur: Paul Dinkgreve
  • Publicatiedatum: 10-7-2017

De verplichte cursus Frauderisicofactoren stond vandaag op het programma. Gelijk de aanstaande wijzigingen in de Wwft meegepakt. En das best wel veel. Vooraf denk je, het zal wel. Joh... Maar de cursus werd gegeven door Arnout van Kempen. De stemming sloeg daarom al snel om in het positieve. De cursus was een goede combinatie van de juridische en -toch ook- praktische aanpak.

Zo'n cursusdag is overigens heel goed om je weer eens bewust te worden dat wij als accountants zelf ook veel risico’s lopen, als we bij het constateren van fraude niet de juiste procedures en handelingen volgen. En het gevoelsmatige 'fraude is ver van mijn bed', blijkt zeer onjuist te zijn; het is veel dichterbij dan wij geneigd zijn te denken.

De praktijk van alledag bewijst het. Als wij als accountants op de hoogte zijn van het slepen van gelden bij omzetbelastingaangiften, moeten wij ons realiseren dat dit witwassen en belastingfraude is. En dus meldplichting. Natuurlijk weet u dat allemaal wel. Maar zijn we ons er daadwerkelijk van bewust? En melden we dan ook elke situatie? Het kan ons zomaar opbreken. Belastingambtenaren worden immers geïnstrueerd om de wetgeving steeds strikter toe te passen.
Hoe zeggen ze het ook alweer: Leuker kunnen we het niet maken?

Terug naar de overzichtspagina >>