Thuis in uw branche

Boven de markt

  • Auteur: Paul Dinkgreve
  • Publicatiedatum: 23-11-2018
Paul Dinkgreve

Wellicht verwacht u van mij een complete reflectie van wat er afgelopen woensdag tijdens de Accountantsdag (instelling MinFin-commissie, AFM-Verkenning structuur accountancysector) gebeurd is. Die geef ik u nu niet, wel een eerste indruk.

Tijdens een van de themasessies op dezelfde Accountantsdag werd uitgebreid ingegaan op scenariodenken. Met name investeringsclubs maken daar uitgebreid gebruik van. Elk voorgesteld businessplan voor een overname wordt door een team van 15 man bekritiseerd. Op extreme wijze. Als een businessplan al of niet na aanpassing dat proces kan doorstaan, wordt het pas uitgevoerd. Zo zie ik ook dit rapport van de AFM. Een uitstekend hulpmiddel om zaken helder te krijgen.

Bespreekbaar maken

Mijn gevoel zegt me dat het uitgebrachte AFM-rapport ons daarom ook veel zal kunnen brengen. De Verkenning is in die zin positief omdat het zaken in onze sector bespreekbaar maakt, die óók vragen om antwoorden. Wanneer gevoelige onderwerpen niet bespreekbaar worden gemaakt terwijl de antwoorden erop als noodzaak worden gevoeld, leidt dat tot iets wat boven de markt blijft hangen.

De AFM-Verkenning vraagt om antwoorden op vragen die nooit echt gesteld zijn. Mijn gevoel is dat vanuit het publiek belang antwoorden nodig zijn op observaties die onvoldoende bespreekbaar zijn gemaakt. Ook omdat we de vragen eigenlijk zelf niet willen stellen. 

Op dit moment heb ik zelf eerlijk gezegd ook nog geen pasklare antwoorden. Maar dat hoeft niet. Eerst de vragen stellen. Ik beloof u dat ik er tijdens de Algemene Ledenvergadering op 13 december absoluut op terug zal komen.

Paul Dinkgreve, voorzitter SRA

Terug naar de overzichtspagina Lobby dagboek