Thuis in uw branche

Wijzigingswet Accountancysector naar Tweede Kamer

  • Publicatiedatum: 22-12-2023
Rekenmachine

Demissionair minister Sigrid Kaag van Financiën heeft de Wijzigingswet Accountancysector op 21 december 2023 naar de Tweede Kamer gestuurd. Het initiële wetsvoorstel is aangepast, onder andere vanwege de MKB-toets waaraan SRA kantoren hebben deelgenomen.

In het kort:

  • De audit quality indicators (AQI's) worden gefaseerd ingevoerd en gaan in eerste instantie niet gelden voor reguliere vergunninghouders. Evaluatie van werking bij de OOB-accountantsorganisaties vindt na 2 à 3 jaar plaats.
  • Het governance-regime (RvC) gaat gelden voor de grootste accountantsorganisaties waarbij cumulatieve selectiecriteria worden gehanteerd: 
    1. omzet uit wettelijke controles per boekjaar minimaal E 3.000.000,- , en
    2. aantal wettelijke controles per boekjaar minimaal 150.
  • De aanwijsbevoegdheid gaat alleen voor OOB’s gelden.
  • Verantwoordelijkheid van de accountantsorganisatie voor het stelsel van kwaliteitsbeheersing: 
    Het initiéle wetsvoorstel voorzag in een resultaatsverplichting voor accountantsorganisaties om hun stelsel van kwaliteitsbeheersing zo in te richten dat dit stelsel ernstige tekortkomingen voorkomt in de controle door haar accountants en bepaalde dat bij geconstateerde ernstige tekortkomingen een overtreding door de accountantsorganisatie werd aangenomen. Dit is naar aanleiding van het advies van de RvS aangepast.
    Het wetsvoorstel verduidelijkt nu dat het stelsel van kwaliteitsbeheersing als doel heeft de kwaliteit de wettelijke controle te borgen. In lagere regeling wordt uitgewerkt aan welke minimale eisen die waarborg moet voldoen:
    (i) de externe accountant en de overige controlemedewerkers passen professionele oordeelsvorming toe;
    (ii) werken met een professioneel-kritische houding en 
    (iii) de controle vindt plaats op basis van voldoende en geschikte informatie.

SRA zal het gehele wetsvoorstel onder de kerstboom verder bestuderen en duiden. Daarover later meer via de SRA-website. 

De Tweede Kamer (vast commissie voor Financiën) zal op 25 januari 2024 tijdens de procedurevergadering besluiten nemen over de verdere behandeling.

Meer informatie