Thuis in uw branche

Drukbezochte en inspirerende ALV en Benchmarkseminar 2023

  • Publicatiedatum: 13-12-2023
SRA ALV en Benchmarkseminar 2023

Op 12 december 2023 is de Algemene Ledenvergadering gehouden. Deze vond plaats op het SRA-kantoor in de Meern. Voor het eerst werd de ALV gecombineerd met het Benchmarkseminar. De middag in 'het SRA-clubhuis' had een vol maar gevarieerd programma waarin de vereniging centraal stond, en een grote opkomst had van betrokken leden.

ALV 2023

Diana Clement, bestuursvoorzitter van SRA, opende de ALV met een korte inleiding, waarin zij stilstond bij het vertrouwen in de sector en elkaar, en de impact van SRA hierop.

Vervolgens kwamen de volgende punten aan de orde.

  • Goedkeuring notulen ALV december 2022 en notulen ALV juni 2023
    Beide notulen zijn unaniem goedgekeurd door de aanwezige leden.
  • Goedkeuring jaarrekening 2022-2023
    Penningmeester Stephan Seijkens gaf een toelichting op de jaarrekening van het afgelopen jaar. De jaarrekening is unaniem goedgekeurd door de aanwezige leden, net als het verlenen van decharge aan het bestuur.
  • Benoeming externe accountant 
    London & Van Holland is voor het nieuwe verenigingsjaar opnieuw benoemd als de externe accountant van SRA.
  • Verenigingsplan 2024
    Directeur Pauline van Esterik besprak vervolgens het verenigingsplan 2024 en de reis die SRA als organisatie rond het thema Duurzaamheid aan het maken is. Daarbij verwees zij ook naar het nieuwe Jaarverslag Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 2023. Zij stond tevens ook stil bij het feit dat SRA volgend jaar 35 jaar bestaat.
  • Begroting 2023-2024
    Voordat de begroting voor het verenigingsjaar 2023-2024 werd goedgekeurd, heeft de penningmeester de wijzigingen in het reviewreglement - het vervallen van een gratis reviewdag per 6 jaar - toegelicht. Na een aantal vragen en verduidelijking werden ook deze aanpassing en de begroting, waarin deze al was opgenomen, door de aanwezigen goedgekeurd. 
  • Herbenoemen, benoemen en aftreden bestuursleden
    Diana Clement is door de leden herbenoemd als voorzitter. Tevens is een nieuw bestuurslid benoemd: Joost Toes AA van WEA Deltaland.
    Door het aflopen van hun bestuurlijke termijnen is afscheid genomen van Paul Dinkgreve en Roland Ogink. Bestuursvoorzitter Clement stond hier ook kort bij stil: ''Vandaag nemen we formeel afscheid van één van de nestors van SRA. Vanaf 1990 is Paul verbonden aan SRA, meer dan 25 jaar als bestuurslid en 14 jaar als bestuursvoorzitter. Met Roland heb ik acht jaar nauw mogen samenwerken op diverse dossiers. Van beiden nemen we afscheid met een lach en een traan. We zijn Roland en Paul veel dank verschuldigd voor hun jarenlange, (vak)inhoudelijke en pragmatische bijdragen aan onze vereniging.''
  • Uitreiking Jan Zweekhorst Award
    Het laatste onderdeel van de ALV was de uitreiking van de Jan Zweekhorst Award. Deze is dit jaar - onder toeziend oog van de vrouw en een van de zonen van Jan - toegekend aan prof. dr. L.G.M. (Leo) Stevens. Een zeer terechte winnaar, niet in de minste plaats vanwege zijn vaak onbezoldigde en aanhoudende inzet voor het onderwijs, het mkb en een begrijpelijk belastingstelsel. Maar ook vanwege zijn bijdrage aan de ontwikkeling van horizontaal toezicht waar Jan Zweekhorst een waar ambassadeur van was. Allebei met een groot hart voor het mkb. Leo Stevens stond, na ontvangst van de Award, op een zeer warme en gepassioneerde manier stil bij Jan; wat Jan voor hem, voor de ontwikkeling op fiscaal gebied, maar uiteraard ook voor vele anderen heeft betekend.

Benchmarkseminar

Pieter van der Kwaak, bestuurslid van SRA, presenteerde de belangrijkste uitkomsten uit de drie benchmarkonderzoeken: het Salarisonderzoek, de Kantorenbenchmark en het nieuwe IT-kostenonderzoek. Side kicks Theo Reuters, HR, en Tony van Oorschot, IT, van SRA, beide inhoudelijk betrokken bij de onderzoeken, hebben diverse vragen over deze cijfers beantwoord en aanvullende duiding gegeven.

Vervolgens was het podium voor Job van den Berg van AI.nl. Hij ging als een wervelwind door de geschiedenis van AI en stond uitvoerig stil bij de actuele ontwikkelingen op het terrein van AI. Hij benaderde AI vanuit een zeer praktisch oogpunt: wat kun je er wel mee, wat kun je er niet mee, en gaf concrete suggesties voor de accountancybranche. ''AI gaat jou niet vervangen, maar laat AI voor je werken als een superstagiair.''

Last but not least nam Emma Agricola, eigenaar van INCLUSYOUNG en zelf van de Generatie Z, de zaal mee in de maar liefst vier generaties die nu op de werkvloer actief zijn. Iedere generatie is gevormd door de tijd waarin men is opgegroeid. Juist die periode is bepalend voor hun werkethos. Uitgebreider stond zij stil bij de Generatie Z en hun visie op de accountancybranche als werkgever. Zij  gaf concrete handvatten en tips om deze generatie binnen te halen en te kunnen binden aan je kantoor.

Diner voor actieve commissieleden

De overvolle, maar inspirerende middag werd afgesloten met een gezellige en informele borrel. Aansluitend op deze inspirerende middag heeft het SRA-bestuur in zeer goede sfeer met een walking diner de actieve commissieleden binnen SRA bedankt voor hun trouwe inzet!

Save the date! Volgend jaar vindt de SRA ALV plaats op 10 december 2024 met aansluitend een jubileumevenement i.v.m. 35 jaar SRA.