Thuis in uw branche

Van failliet Enron naar compliance als basishygiëne

  • Publicatiedatum: 17-4-2019

U herinnert zich de beelden vast nog wel. Medewerkers van het Amerikaanse Enron die met een doos vol kantoorspullen in de armen verweesd het kantoor uitliepen. Het was in 2001 dat de energiegigant door een boekhoudschandaal failliet werd verklaard en accountant Arthur Andersen, ooit de grootste, in zijn val meenam. In die tijd werkte ook Stephan Seijkens er.

Stephan Seijkens"Met een team maakten we snel de overstap naar Ernst & Young. Toen mijn collega van destijds en ik de ontslagbrieven indienden, werden we meteen het kantoor uitgezet. Dat was een aparte dag”, aldus Seijkens. Maar eerst even terug naar hoe het begon. Een serieuze student accountancy, altijd “keihard gewerkt” en “geen tijd voor het studentenleven”.

Tijdens de studie begon hij, naast ook een baantje in de horeca, een boekhoudbedrijf met een vriend, S&K Consultants. “Daar konden we best wel van leven." Stage lopen deed hij betaald, bij het bedrijf waar zijn vader financieel directeur was. Seijkens werkte daar al langer en kende het bedrijf goed. S&K werd verkocht "voor enkele duizenden guldens". "We kwamen tot de ontdekking dat onze klanten toch niet de uitdaging boden die we nodig hadden."

Softwarepakket en terugbetalen

Hij kan er nog altijd boos over worden. "Voor ons boekhoudbedrijfje hadden we zelf software gemaakt, een salarisverwerkingspakket. We konden het niet betalen om zo’n pakket te kopen. Daar is veel tijd in gaan zitten en daarom hadden we, vonden wij, recht op de zelfstandigen- en meewerkaftrek." Dat vond de Belastingdienst dus van niet, met als gevolg dat Seijkens zijn studiefinanciering terug moest betalen. "Ik vond het zo onrechtvaardig. Ik had mijn studie nominaal afgerond, had altijd hard gewerkt en dan is dat je verdienste, zo was mijn gevoel."

Lees verder in de SRAadviseur

SRAadviseur april 2019

Benieuwd naar andere artikelen uit de SRAadviseur?

Lees hier de gehele SRAadviseur