Thuis in uw branche

Belastingdienst meldt: een miljoen IB-aangiften in SBR ingestuurd

  • Publicatiedatum: 10-4-2013

Per 1 januari 2013 is de system-to-system aangifte van IB- en VpB-berichten aan de Belastingdienst verplicht in Standard Business Reporting (SBR). Over het aangiftejaar 2012 zijn er per 1 april 2013 dan ook ruim een miljoen IB-aangiftes binnen gekomen, waarvan 106.000 IB-winst en 903.000 IB-niet winst.

Uit de ingestuurde aantallen IB-aangiften kan woren geconcludeerd dat een groot deel van de financiële dienstverleners (administratiekantoren, acccountantskantoren en belastingadviseurs) inmiddels in SBR aanleveren. Een deel van hen levert ook al de OB-aangifte en de jaarrekening aan in SBR. Deze stromen zijn nog niet verplicht, maar al wel mogelijk met SBR. In totaal zijn er 12.500 PKIoverheid services certificaten aangevraagd (waarvan 86% uitgeleverd). Dit certificaat is nodig om aan te leveren aan de Digipoort, de veilige digitale lijn van de overheid, waarover de SBR-berichten binnenkomen.

SBR is de methode voor het gestandaardiseerd aanleveren van financiële rapportages, rechtstreeks vanuit de software. Vanaf 1 januari 2014 zal de verplichtstelling ook gelden voor de OB-aangifte en de opgaaf ICP aan de Belastingdienst. Vanaf die datum stelt de Kamer van Koophandel SBR tevens als norm voor de jaarrekeningen.

Lees ook