Thuis in uw branche
Fiscale kringBekijk alle vaktechnische kringen

Kring Fiscale Kwaliteit en HT 2023

SRA organiseert in Houten en Eindhoven de Kring Fiscale Kwaliteit en HT

Tijdens deze vaktechnische kring over het optimaliseren van de kwaliteit van de fiscale (kantoor) organisatie behandelt een deskundige een hiermee samenhangend onderwerp.

Meer informatie alleen toegankelijk voor SRA-leden.   Registreer of Log in.

Overzicht

Prijs SRA-leden: € 705,00
Groepsgrootte: 40
PE-uren/punten:
AA/RA/RC 10
RB Fiscaal 10
Bestemd voor: Fiscalist vennoot/medewerker
Leerdoelen:

Overall leerdoel:
De kwaliteit van de fiscale praktijk van het kantoor optimaliseren.

Ik ben in staat om:

 • De kwaliteit van mijn fiscale praktijk te optimaliseren.
 • De kwaliteitsbeheersing van de dienstverlening in de praktijk te verbeteren.
 • De belangrijkste wijzigingen in het HT te herkennen en toe te passen in mijn fiscale praktijk.

Uw contactpersoon

Danielle Janssen van Rumpt

Daniëlle Janssen – Van Rumpt

Manager Kringbijeenkomsten

E djanssen@sra.nl
030 656 60 60

Alle docenten

Inhoud

SRA organiseert vaktechnische kringen over het optimaliseren van de kwaliteit van de fiscale (kantoor) organisatie. Tijdens de kwartaalbijeenkomsten van deze kring behandelt een deskundige een hiermee samenhangend onderwerp. Ook aanverwante thema’s zoals de fiscale review, toezicht door de fiscus en/of Horizontaal Toezicht komen regelmatig aan de orde.

Er is gelegenheid om met de gastsprekers en collega’s van gedachten te wisselen over vraagstukken rond het thema. Periodiek worden (regionale) vertegenwoordigers van de Belastingdienst uitgenodigd om de wederzijdse ervaringen in de praktijk te bespreken. Voor een maximaal rendement is het belangrijk dat de deelnemers vraagstukken uit de (eigen) praktijk inbrengen.

De bijeenkomsten worden voorgezeten door een lid van de SRA-Fiscale Commissie en zijn uitsluitend toegankelijk voor leden van de kring. 

Tijden

 • Start altijd om 16.00 uur en eindigt om 18.30 uur
 • Aansluitend vindt er een netwerkborrel plaats

Programma 2023

 • Fiscale compliance (april 2023)
 • Vertrouwen op het kwaliteitssysteem i.c.m. het toepassen van de leercirkel (juni 2023)
 • Meerjarenplan FD: Thema Ethiek (sept 2023)
 • Toezicht internationaal - ontwikkelingen fiscale handhaving andere landen (nov 2023)

Voordelen lidmaatschap 

 • U krijgt input hoe u de kwaliteit van uw fiscale praktijk verder kunt verbeteren
 • U bent verzekerd van deelname aan de vier kringbijeenkomsten
 • U heeft invloed op de keuze van de thema's en de te behandelen stof
 • U investeert 10 PE-uren (AA/RA/RC) en verdient 10 (RB) PE-punten per jaar*

*Ook in het kader van de NVPE is het belangrijk om uw vakbekwaamheid op peil te houden. Het volgen van deze actualiteitenbijeenkomsten past hierbij uitstekend (het aantal PE-uren hieraan besteed is een indicatie van de belasting).

Een (persoonsgebonden) jaarlidmaatschap kost voor het seizoen 2023 € 705 oftewel € 176 per bijeenkomst.

De bijeenkomsten vinden plaats bij Hotel Van der Valk in Eindhoven en Vianen.
Bij voldoende belangstelling wordt ook in andere regio’s een dergelijke kring gestart.

Locatie & Datum

EINDHOVEN

Tijd & bijzonderheden: De bijeenkomsten starten altijd om 16.00 uur (einde: 18.30 uur). Aansluitend vindt er desgewenst een netwerkborrel plaats. Beschikbaar
Wanneer: 20-04-2023, 21-06-2023, 18-09-2023 en 09-11-2023
Locatie: Van der Valk Hotel Eindhoven in Eindhoven / routebeschrijving
Cursuscode: FVKR37099

VIANEN-UTRECHT

Tijd & bijzonderheden: De bijeenkomsten starten altijd om 16.00 uur (einde: 18.30 uur). Aansluitend vindt er desgewenst een netwerkborrel plaats. Beschikbaar
Wanneer: 13-04-2023, 07-06-2023, 25-09-2023 en 14-11-2023
Locatie: Hotel Vianen in Vianen ut / routebeschrijving
Cursuscode: FVKR37100

Programma

Fiscale compliance

Compliance wordt steeds belangrijker binnen de kwaliteitsontwikkeling en HT. Maar zijn SRA-kantoren hier al voldoende mee bezig? Wat betekent fiscale compliance nu eigenlijk en hoe vul je dit als fiscalist goed in op kantoor? Welke regels, taken en bevoegdheden zijn er, waar loop je tegenaan. En waar ligt het onderscheid tussen fiscalist en accountant? Op praktische wijze met o.a. onderwerpen als UBO, review, Wwft, risicoanalyse staan we stil bij de verschillen en overeenkomsten. Na afloop kun je direct met de handvatten aan de slag.
Gastsprekers: mr. Monica Versteegh CCP, Head of Compliance RSM NL Holding N.V en Arnold van Leeuwen, voorzitter van de SRA-Fiscale Commissie en compliance officer bij De Jong & Laan.

Vertrouwen op het kwaliteitssysteem i.c.m. het toepassen van de leercirkel

Het stelsel van kwaliteitsbeheersing is een van de meest belangrijke randvoorwaarden voor een goede dienstverlening en dus ook voor de fiscale praktijk. Tijdige signalering van (fiscale) risico’s, goede inrichting en functioneren van processen en procedures in de fiscale praktijk en een permanente vorm van monitoring en lerend vermogen bepalen het kwalitatieve niveau van uw kantoor. Een goed stelsel van kwaliteitsbeheersing geeft vertrouwen in de fiscale aangiften en adviezen. Dit vertrouwen is de basis voor een succesvolle implementatie van Horizontaal toezicht. HT draagt eraan bij dat het proces in de aangifteketen (van aangifte tot aanslag) soepel verloopt. De vraag die dan opkomt is natuurlijk: Waaraan moet het kwaliteitssysteem en het stelsel van kwaliteitsbeheersing van het gehele kantoor voldoen zodat dit kan leiden tot een goede samenwerking met de Belastingdienst?
Gastsprekers: Dick Meester RA, voorzitter van de SRA-Reviewcommissie en docent BIV/AO en Gedrag Ethiek en Besluitvorming aan de Nyenrode Business Universiteit, alsmede examinator van de praktijkopleiding en drs. Michèle A.C. Polling RA, Vaktechnisch coördinator HT MKB.

Meerjarenplan FD: Thema Ethiek

De Belastingdienst ziet de fiscaal dienstverlener als een belangrijke partner binnen de fiscale processen en ziet een goede samenwerking als meerwaarde voor de compliance. In 2020 is de Belastingdienst met het programma Meerjarenplan FD gestart om samen met fiscaal dienstverleners activiteiten uit te werken die de onderlinge samenwerking verder versterkt. Tijdens deze bijeenkomst wordt u bijgepraat over het thema Ethiek. Ethisch bewustzijn ook binnen de fiscaliteit is belangrijk. Wat is het belang van integriteit zoals het omgaan met dilemma’s en het samenwerken op basis van vertrouwen?
Gastsprekers: John van Erp; Kenniscentrum FD & programma Meerjarenplan FD, Voorzitter werkgroep DigiCom, mr. Paul Gorissen; Regiocoördinator Horizontaal Toezicht MKB/ Belastingdienst Eindhoven, Toine Panis MBA; Relatiebeheerder Horizontaal Toezicht en drs. Sacha Spoor MBA, docent, onderzoeker en organisatieadviseur bij het instituut voor Bedrijfsethiek en Integriteitmanagement (EIBE) van Nyenrode Business Universiteit.

Toezicht internationaal - ontwikkelingen fiscale handhaving andere landen

Wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van fiscale handhaving in de ons omringende landen? En hoe doen we het in Nederland? Zijn wij uniek met onze handhavingsstrategie en lopen wij voorop? Of zijn andere landen inmiddels al veel verder met hun ontwikkelingen en kunnen wij juist van hen leren. Tijdens deze bijeenkomst worden de laatste ontwikkelingen op dit gebied uitvoerig besproken.
Gastsprekers: Kors Kool RA, programmamanager Toezicht Belastingdienst Utrecht.

Docent(en)

Monica Versteegh

mr. Monica Versteegh CCP

mr. Monica Versteegh CCP is Head of Compliance bij RSM NL Holding N.V.

Arnold van Leeuwen

mr. Arnold van Leeuwen RB

mr. Arnold van Leeuwen RB is lid van de SRA-Fiscale Commissie en compliance officer bij De Jong & Laan.

Dick Meester

Dick Meester RA

Dick Meester RA is voorzitter van de SRA-Reviewcommissie en docent BIV/AO en Gedrag Ethiek en Besluitvorming aan de Nyenrode Business Universiteit, alsmede examinator van de praktijkopleiding.

Michele Polling

drs. Michèle Polling

drs. Michèle Polling RA is Vaktechnisch coördinator HT MKB.

John van Erp

John van Erp

John van Erp is Landelijk coördinator Kenniscentrum Fiscaal Dienstverleners & programma Meerjarenplan FD en voorzitter werkgroep DigiCom.

Paul Gorissen

mr. Paul Gorissen

mr. Paul Gorissen is Regiocoördinator Horizontaal Toezicht MKB / Belastingdienst Eindhoven.

Toine Panis

Toine Panis MBA

Toine Panis MBA is Relatiebeheerder Horizontaal Toezicht.

Sacha Spoor

drs. Sacha Spoor MBA

drs. Sacha Spoor MBA is docent, onderzoeker en organisatieadviseur bij het instituut voor Bedrijfsethiek en Integriteitmanagement (EIBE) van Nyenrode Business Universiteit.

Kors Kool

Kors Kool RA

Kors Kool RA is programmamanager Toezicht Belastingdienst Utrecht.