Duurzaamheid en toekomstbestendigheid - Inleiding
Duurzaamheid staat hoog op de agenda. Maar wat houdt duurzaam ondernemen precies in en waar liggen de kansen om toekomstbestendig te blijven en de risico’s van energietransitie om te zetten in een aantrekkelijke toekomstbestendige businesscase voor uw ondernemer? Tijdens deze bijeenkomst wordt het belang van duurzaamheid toegelicht en krijgt u praktische handvatten hoe u dit bij uw klanten bespreekbaar kunt maken. Voor hen is duurzaamheid nog niet altijd een prioriteit. Wat zijn de gevolgen voor ondernemers? Wat als een transportonderneming de binnenstad niet meer in mag rijden omdat die per 2025 door de gemeente als emissievrije zone is bestempeld? U kunt uw klanten op weg helpen, met kleine en grote stappen. Aan de hand van voorbeelden, waaronder energiemanagement, wordt inzichtelijk hoe u de duurzame verandering in gang kunt zetten.
Gastsprekers: Fou-Khan Tsang is CEO van Alfa met Duurzaamheid, Innovatie, ICT Marketing, Public Relations en Professional Practice als hoofddomeinen van zijn expertise en Martin Kloet, senior projectleider bij VNO-NCW - MKB-Nederland
Subsidie en fiscaliteit
Een ondernemer die succesvol wil zijn, moet voortdurend blijven ontwikkelen en vernieuwen. De accountant kan een ondernemer hierbij ondersteunen door het opstellen van een investeringsplan. Veel duurzame investeringen komen voor subsidie in aanmerking. Vaak in de vorm van fiscale tegemoetkomingen (VAMIL/EIA/MIA) en verder ook in de vorm van gerichte subsidies. In deze bijeenkomst staan de mogelijkheden van subsidies en fiscale regelingen centraal. Welke projecten komen voor subsidie in aanmerking, hoe werkt het subsidieproces en welke subsidies zijn er? Duurzame maatregelen kosten geld. Ondernemers beschikken niet altijd over de financiële middelen om deze stappen te ondernemen. Duurzaamheid is een belangrijk concept en dat maakt dat banken bereid zijn geld te lenen. Wat zijn de financieringsmogelijkheden? Hoe kijken ook financiers tegen duurzaamheid aan? We zien de ontwikkeling dat banken steeds meer duurzaamheidseisen aan financiering stellen. Waaraan moet een goed duurzaam financieringsplan volgens een bank voldoen?
Gastsprekers: Robbert Jan Kromkamp, directeur bij ING Groenbank N.V. en Paul van den Berg, subsidieadviseur bij Cata /de Jong & Laan subsidieadviseurs
Risico analyse - klimaat
Lange tijd is duurzaamheid een onderwerp geweest waar bedrijven hun beste beentje wilden voorzetten en laten zien dat ze aandacht hadden voor mens en milieu. Inmiddels is de wereld veranderd en confronteert in ieder geval het klimaat bedrijven met het tegenovergestelde effect: namelijk dat het milieu (specifiek: het klimaat) de financiële positie van bedrijven beïnvloedt. Ondernemers onderschatten vaak de mogelijke risico’s op de continuïteit van hun bedrijf die de overgang naar een groenere economie met zich meebrengt. Wat als bepaalde grondstoffen opraken of veel duurder worden? Het ontbreken van een goede lange termijn visie kan aanzienlijke financiële gevolgen hebben, zoals verlies van inkomsten, snel in waarde dalende bezittingen en hogere operationele en aansprakelijkheidskosten. Wat zijn de mogelijke gevolgen voor de strategie, reputatie en aansprakelijkheid? In deze bijeenkomst gaan we in op de risico’s van het klimaatakkoord en de energietransitie voor bedrijven en wat de accountant hierbij voor zijn klant kan betekenen.
Gastspreker: prof. dr. Dick de Waard, hoogleraar Auditing aan de Rijksuniversiteit Groningen, bijzonder hoogleraar Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en ruime tijd verbonden geweest aan EY Accountants
Best practise bijeenkomst
Tijdens deze bijeenkomst laten we een ondernemer aan het woord die met verduurzamen al vele successen heeft geboekt. Biense Dijkstra biedt met zijn bouwbedrijf een breed aanbod voor de zorg, onderwijs, recreatie, kantoren en woningbouw. Vanuit de visie om verantwoordelijk te zijn voor de gehele levensduur van een project, the total cost of ownership, heeft Bouwgroep Dijkstra Draisma zich razendsnel ontwikkeld tot een koploper in de markt. De bouwgroep is niet alleen een aannemer, maar vooral een aanbieder van duurzame, innovatieve en circulaire producten.
Wat betekent verduurzamen voor het bedrijf, hoe hebben ze dat aangepakt en hoe zien zij de toekomst?
Wat is de verwachting ten aanzien van de accountant als adviseur, controleur en samensteller van het (maatschappelijk) jaarverslag?
Gastspreker: Biense Dijkstra algemeen directeur Bouwgroep Dijkstra Draisma