Thuis in uw branche
Bekijk alle kringen

Kring Duurzaam ondernemen 2022

Wat zijn de risico’s en kansen van de energietransitie?

De accountant is niet alleen ‘trusted partner’ van de mkb-ondernemer, maar heeft ook een belangrijke rol als het gaat om verslaglegging. Advisering op het gebied van duurzaamheid is bovendien een grote kans. Niet alleen omdat advisering steeds belangrijker wordt voor het businessmodel van accountants-kantoren, maar ook omdat er een belangrijk verband is met financieel, strategisch, fiscaal en subsidieadvies gerelateerd aan duurzaamheid.

Overzicht

Prijs SRA-leden: € 670,00
Prijs niet-leden: € 804,00
Groepsgrootte: 40
PE-uren/punten:
AA/RA/RC 10
RB Algemeen 10
Bestemd voor: Teamleider/Relatiebeheerder, Accountant in business, Corporate finance adviseur, Fiscalist vennoot/medewerker, Accountant vennoot/medewerker, Mkb-adviseur
Leerdoelen:

Overall leerdoel:
Mijn klanten nog beter te adviseren over actuele ontwikkelingen met betrekking tot duurzaamheid.

Ik ben in staat om:

 • het belang van duurzaam ondernemen in te zien en te adviseren over duurzaamheidsaspecten
 • te adviseren over subsidies en financieringen op het gebied van duurzaam ondernemen
 • de (continuïteits-)risico’s en kansen voor mijn klant in kaart te brengen die de energietransitie met zich mee brengt
 • mijn klant bewust te maken van kosten, besparingen én nieuwe opbrengsten

Danielle Janssen van Rumpt

Daniëlle Janssen – Van Rumpt

Manager Kringbijeenkomsten

E djanssen@sra.nl
030 656 60 60

Alle docenten

Inhoud

SRA organiseert op een centrale locatie in het land de SRA-kring Duurzaam ondernemen. Deze kring is gericht op accountants en adviseurs die de urgentie inzien om hun (mkb) klanten te helpen bij het verduurzamen om daarmee toekomstbestendig te blijven. Met als doel het bewustzijn van duurzaamheid bij de accountant-adviseur te vergroten en daarmee de dienstverlening van (SRA-)kantoren voor de klant te verstevigen. 

De accountant is niet alleen ‘trusted partner’ van de mkb-ondernemer, maar heeft ook een belangrijke rol als het gaat om verslaglegging. Advisering op het gebied van duurzaamheid is bovendien een grote kans. Niet alleen omdat advisering steeds belangrijker wordt voor het businessmodel van accountantskantoren, maar ook omdat er een belangrijk verband is met financieel, strategisch, fiscaal en subsidieadvies gerelateerd aan duurzaamheid.

Tijdens de kwartaalbijeenkomsten van deze kring wordt door een gastspreker een thema met betrekking tot duurzaamheid concreet en praktisch besproken. Er is gelegenheid om met de voorzitter, de gastspreker en collega’s van gedachten te wisselen over vraagstukken rond het thema. Ook kunt u cases uit uw praktijk over het onderwerp inbrengen. De bijeenkomsten, die worden voorgezeten door SRA bestuurslid Harry Marissen, starten altijd om 16.00 uur en eindigen om 18.00 à 18.30 uur). Aansluitend vindt er desgewenst een netwerkborrel plaats. 

De bijeenkomsten zijn uitsluitend toegankelijk voor leden van de kring. Voordelen van een kringlidmaatschap zijn: 

 • u bent verzekerd van deelname aan de vier kringbijeenkomsten
 • u heeft invloed op de keuze van de te behandelen stof
 • u kunt desgewenst een vervanger afvaardigen
 • u investeert 10 PE-uren (RA/AA) en 10 PE-punten (RB) per jaar*

*Ook in het kader van de nieuwe PE-regeling is het belangrijk om uw vakbekwaamheid op peil te houden. Het volgen van deze actualiteitenbijeenkomsten past hierbij uitstekend (het aantal PE-uren hieraan besteed is een indicatie van de belasting).

Een (persoonsgebonden) jaarlidmaatschap kost voor vier bijeenkomsten € 670 oftewel € 168 per bijeenkomst. Mocht u voor een bepaalde bijeenkomst liever een vervanger afvaardigen, dan is dat toegestaan. U kunt ook een kantoorlidmaatschap à € 962 nemen. U mag dan per bijeenkomst twee deelnemers afvaardigen (en ook per bijeenkomst bepalen wie dat zijn). Indien u werkzaam bent bij een kantoor dat geen lid is van SRA betaalt u € 804 voor vier bijeenkomsten en € 1.095 voor een kantoorlidmaatschap.

Jaarprogramma 2022:

 • Duurzaamheid en toekomstbestendigheid - Inleiding (feb 2022)
 • Subsidie en fiscaliteit (juni 2022)
 • Risico analyse - klimaat (sept 2022)
 • Best practices bijeenkomst (nov 2022)

Harry Marissen is voorzitter van deze kring, tevens bestuurslid SRA en in die hoedanigheid verantwoordelijk voor duurzaamheid. Zijn betrokkenheid bij dit thema is ook terug te zien aan de bedrijfsvoering van zijn kantoor Harrier die CO2 neutraal is en zijn duurzaamheidsplatform voor ondernemers, ZeroCO2.nl.

Locatie & Datum

NIEUWEGEIN

Tijd & bijzonderheden: De kringbijeenkomsten starten altijd om 16:00 uur (einde: 18:30 uur). Aansluitend vindt er desgewenst een netwerkborrel plaats. Beschikbaar
Wanneer: 17-02-2022, 02-06-2022, 20-09-2022 (locatie Houten) en 29-11-2022
Locatie: NBC Congrescentrum - Nieuwegein Utrecht in Nieuwegein / routebeschrijving
Cursuscode: FVKR34589

Programma

Duurzaamheid en toekomstbestendigheid - Inleiding 

Duurzaamheid staat hoog op de agenda. Maar wat houdt duurzaam ondernemen precies in en waar liggen de kansen om toekomstbestendig te blijven en de risico’s van energietransitie om te zetten in een aantrekkelijke toekomstbestendige businesscase voor uw ondernemer? Tijdens deze bijeenkomst wordt het belang van duurzaamheid toegelicht en krijgt u praktische handvatten hoe u dit bij uw klanten bespreekbaar kunt maken. Voor hen is duurzaamheid nog niet altijd een prioriteit. Wat zijn de gevolgen voor ondernemers? Wat als een transportonderneming de binnenstad niet meer in mag rijden omdat die per 2025 door de gemeente als emissievrije zone is bestempeld? U kunt uw klanten op weg helpen, met kleine en grote stappen. Aan de hand van voorbeelden, waaronder energiemanagement, wordt inzichtelijk hoe u de duurzame verandering in gang kunt zetten.
Gastsprekers: Fou-Khan Tsang is CEO van Alfa met Duurzaamheid, Innovatie, ICT Marketing, Public Relations en Professional Practice als hoofddomeinen van zijn expertise en Martin Kloet, senior projectleider bij VNO-NCW - MKB-Nederland

Subsidie en fiscaliteit 

Een ondernemer die succesvol wil zijn, moet voortdurend blijven ontwikkelen en vernieuwen. De accountant kan een ondernemer hierbij ondersteunen door het opstellen van een investeringsplan. Veel duurzame investeringen komen voor subsidie in aanmerking. Vaak in de vorm van fiscale tegemoetkomingen (VAMIL/EIA/MIA) en verder ook in de vorm van gerichte subsidies. In deze bijeenkomst staan de mogelijkheden van subsidies en fiscale regelingen centraal. Welke projecten komen voor subsidie in aanmerking, hoe werkt het subsidieproces en welke subsidies zijn er? Duurzame maatregelen kosten geld. Ondernemers beschikken niet altijd over de financiële middelen om deze stappen te ondernemen. Duurzaamheid is een belangrijk concept en dat maakt dat banken bereid zijn geld te lenen. Wat zijn de financieringsmogelijkheden? Hoe kijken ook financiers tegen duurzaamheid aan? We zien de ontwikkeling dat banken steeds meer duurzaamheidseisen aan financiering stellen. Waaraan moet een goed duurzaam financieringsplan volgens een bank voldoen?
Gastsprekers: Robbert Jan Kromkamp, directeur bij ING Groenbank N.V. en Paul van den Berg, subsidieadviseur bij Cata /de Jong & Laan subsidieadviseurs

Risico analyse - klimaat 

Lange tijd is duurzaamheid een onderwerp geweest waar bedrijven hun beste beentje wilden voorzetten en laten zien dat ze aandacht hadden voor mens en milieu. Inmiddels is de wereld veranderd en confronteert in ieder geval het klimaat bedrijven met het tegenovergestelde effect: namelijk dat het milieu (specifiek: het klimaat) de financiële positie van bedrijven beïnvloedt. Ondernemers onderschatten vaak de mogelijke risico’s op de continuïteit van hun bedrijf die de overgang naar een groenere economie met zich meebrengt. Wat als bepaalde grondstoffen opraken of veel duurder worden? Het ontbreken van een goede lange termijn visie kan aanzienlijke financiële gevolgen hebben, zoals verlies van inkomsten, snel in waarde dalende bezittingen en hogere operationele en aansprakelijkheidskosten. Wat zijn de mogelijke gevolgen voor de strategie, reputatie en aansprakelijkheid? In deze bijeenkomst gaan we in op de risico’s van het klimaatakkoord en de energietransitie voor bedrijven en wat de accountant hierbij voor zijn klant kan betekenen.
Gastspreker: prof. dr. Dick de Waard, hoogleraar Auditing aan de Rijksuniversiteit Groningen, bijzonder hoogleraar Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en ruime tijd verbonden geweest aan EY Accountants

Best practise bijeenkomst 

Tijdens deze bijeenkomst laten we een ondernemer aan het woord die met verduurzamen al vele successen heeft geboekt. Biense Dijkstra biedt met zijn bouwbedrijf een breed aanbod voor de zorg, onderwijs, recreatie, kantoren en woningbouw. Vanuit de visie om verantwoordelijk te zijn voor de gehele levensduur van een project, the total cost of ownership, heeft Bouwgroep Dijkstra Draisma zich razendsnel ontwikkeld tot een koploper in de markt. De bouwgroep is niet alleen een aannemer, maar vooral een aanbieder van duurzame, innovatieve en circulaire producten.
Wat betekent verduurzamen voor het bedrijf, hoe hebben ze dat aangepakt en hoe zien zij de toekomst?
Wat is de verwachting ten aanzien van de accountant als adviseur, controleur en samensteller van het (maatschappelijk) jaarverslag?
Gastspreker: Biense Dijkstra algemeen directeur Bouwgroep Dijkstra Draisma

Docent(en)

Fou-Khan Tsang

Fou-Khan Tsang RA

Fou-Khan Tsang RA is bestuursvoorzitter van Alfa Accountants en Adviseurs met o.a. duurzaamheid als hoofddomeinen van zijn expertise en is voorzitter van de SRA-Commissie Automatisering.

Martin Kloet

Martin Kloet

Martin Kloet is Senior projectleider bij VNO-NCW – MKB-Nederland.

Robbert Jan Kromkamp

Robbert Jan Kromkamp

Robbert Jan Kromkamp is directeur bij ING Groenbank N.V.

Paul van den Berg

Paul van den Berg

Paul van den Berg is subsidieadviseur bij Cata /de Jong & Laan subsidieadviseurs.

Biense Dijkstra

drs. Biense Dijkstra RA

Biense Dijkstra is directeur van Bouwgroep Dijkstra Draisma.

Prof.dr. Dick de Waard

Prof. dr. Dick de Waard is hoogleraar Auditing aan de Rijksuniversiteit Groningen, bijzonder hoogleraar Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen aan de University of Curaçao en geruime tijd verbonden geweest aan EY Climate Change and Sustainability Services.

Harry Marissen

ing. Harry Marissen AA

Harry Marissen AA is directeur van Harrier Accountancy, bestuurslid van SRA en lid van de SRA Commissie Vaktechniek.

SRA.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Cookies accepteren