Thuis in uw branche

Afschaffen Blauwe envelop

  • Publicatiedatum: 2-2-2016

De overheid is begonnen aan deel twee van de campagne “einde van de blauwe envelop”. De campagne heeft primair tot doel om burgers hun persoonlijke domein op mijnoverheid.nl te laten activeren. De overheid wil alle correspondentie van overheidsinstellingen e.d. laten lopen via de persoonlijke mijnoverheid pagina’s. Belangrijk onderdeel daarin zijn de inkomstenbelasting en toeslagen.

De thans gestarte campagne maakt burgers duidelijk dat de 'uitnodiging voor het doen van aangifte' (UDA) de laatste keer is dat zij een brief in de brievenbus ontvangen. Bij de UDA ontvangt de burger een flyer waarin hij wordt gewezen op mijnoverheid.nl. De UDA zelf staat uiteraard ook in mijnoverheid.nl. Vanuit mijnoverheid.nl kan men ook de aangifte beoordelen, aanvullen en indienen en kan men later ook de aanslag ontvangen. Kortom de volgende stap in het afschaffen van de blauwe envelop.

Wat betekent deze stap voor de relaties van fiscaal dienstverleners?

De particuliere belastingplichtige krijgt te maken met dezelfde omgeving als de belastingplichtige zonder fiscaal dienstverlener. Het gaat immers om een persoonlijk domein voor alle correspondentie met de overheid. Het is ook zaak voor de relaties van fiscaal diensteverleners om het domein te activeren. Men krijgt immers in de nabije toekomst de aanslagen niet meer toegestuurd.

Omdat deze groep belastingplichtigen wellicht anders tegen mijnoverheid.nl aankijkt is afgesproken dat alle belastingplichtigen die in de voorgaande jaren relatie waren van een fiscaal dienstverlener (dus in de uitstelregeling), bij de UDA een speciale flyer krijgen waarin aandacht is voor de rol van de fiscaal dienstverlener alsmede de plaats van mijnoverheid.nl. Het advies moet zijn dat ook relaties van fiscaal dienstverleners hun domein mijnoverheid.nl met een DigiD activeren.  

Kijkje in de toekomst

Aanvullend een kijkje in de nabije toekomst. De beconorganisaties waaronder SRA, zijn nauw betrokken bij een proef waarin de DigiD inlogmethode wordt geëvalueerd. Daarbij wordt onder andere ook een proef gedaan met andere vormen van inloggen/aanmelden. U moet daarbij denken aan inloggen via Bank-identificatie (met readers e.d.) of via een speciale app op de mobiele telefoon. De verwachting is dat einde van dit jaar er andere mogelijkheden zijn dan (alleen) DigiD.